Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline. Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Een aanval van gordelroos duurt meestal twee tot vier weken. Het tast meestal een specifiek gebied aan één kant van het lichaam aan en gaat niet over de middellijn van het lichaam (een denkbeeldige lijn die van tussen de ogen langs de navel loopt).
Huidletsels ontsmetten
Lokale aanwending van antivirale middelen heeft geen zin in geval van zona. Men moet daarentegen de huidletsels ontsmetten met een klassiek ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld chloorhexidine in waterige oplossing. Douchen of baden in lauw water en een zeep zonder antisepticum zijn aan te bevelen.
Zona geneest in principe vanzelf en heeft geen speciale behandeling nodig. Je mag gewoon douchen en in bad. Ga wel niet zwemmen zolang er vocht in de blaasjes zit.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Soorten pijn bij gordelroos
Zona verspreidt zich vanuit de zenuwknopen over het lichaam waardoor de uitslag en de pijn zowel in het gezicht als op de romp of armen voorkomen. De huid kan tintelen, maar ook enorm jeuken of pijn doen op een bepaalde plek. Pas na enkele dagen vormen de blaasjes zich.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Zona virus (gordelroos) Zona of gordelroos wordt uitgelokt door hetzelfde virus dat windpokken veroorzaakt. Een besmetting leidt eerst tot windpokken, waarna het virus jaren later opnieuw kan opflakkeren als zona.
Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline. Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.
Meestal treedt na 2 tot 4 weken spontane genezing op. De meerderheid van de patiënten zal worden behandeld via de huisarts met antivirale middelen en pijnstillers. Sommige patiënten worden verwezen naar een pijnspecialist in verband met moeilijk behandelbare hevige pijn.
Behandeling gordelroos
In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijgt u meestal een poeder of een zalf.
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt vaker op bij mensen boven de 60 jaar. Een van de eerste symptomen van gordelroos is een brandende of stekende pijn die soms gepaard gaat met koorts of een gevoel van ziek zijn.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Meestal komt gordelroos maar één keer in een mensenleven voor. Heel soms krijgen mensen nogmaals gordelroos. Dit gebeurt bij 1 op de 20 mensen die gordelroos hebben gehad.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
Valaciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen. Valaciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.
Zona geneest vanzelf.
Normaal gesproken zullen de huidletsels altijd binnen de vier weken genezen maar bij sommige mensen zal de pijn blijven bestaan.
Hoewel zona in de meeste gevallen ongevaarlijk is en na een paar weken spontaan verdwijnt, heeft een minderheid langere tijd last van ernstige complicaties. Bovendien is het vocht binnenin de blaasjes besmettelijk voor wie nog nooit windpokken (ook wel waterpokken) heeft gehad, wat voor sommigen gevaarlijk kan zijn.
De bijwerkingen van het zenuwstelsel zijn onder andere een gevoel van verwarring of opwinding of juist een ongewoon slaperig of suf gevoel. Heeft u te veel van dit middel ingenomen? Valaciclovir Aurobindo is meestal niet schadelijk, tenzij u gedurende enkele dagen achter elkaar te veel gebruikt.