Medicijnen bij een gescheurde meniscus. Als u veel pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. U kunt maximaal 4 keer per dag 1000 mg nemen. Als dat niet genoeg helpt, dan kunt u een andere pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Meestal heeft u vooral pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Vaak krijgt u door vocht in de knie ook een dikke knie. U kunt last hebben van een klikkend gevoel in uw knie.
Meestal heeft u krukken of een wandelstok nodig zolang u nog met pijn of mank loopt. Soms besluit de chirurg dat de gescheurde meniscus gerepareerd kan worden in plaats van te moeten worden verwijderd.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Vooral draaibewegingen en diepe kniebuigingen zijn een grote belasting op de menisci, waarmee deze bewegingen problemen kunnen veroorzaken. Chronische overbelasting kan de oorzaak zijn van meniscusletsel, maar meestal is een trauma de oorzaak van problemen.
Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd worden. Er wordt zo weinig mogelijk van de meniscus verwijderd, om de schokabsorberende functie van de meniscus zo goed mogelijk te bewaren.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Ibuprofen vs paracetamol: verschil paracetamol en ibuprofen
Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende, dan kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Werkt dit onvoldoende, dan kan uw arts tramadol voorschrijven.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kan de arts diclofenac voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Helemaal tijdens het sporten, waarbij de knie intensief wordt gebruikt, kan een brace verdere klachten voorkomen. Ook na een meniscusoperatie of een meniscusblessure is het aan te raden om tijdens het sporten een scharnierende kniebrace te dragen.
Sporten/werken: na een menisectomie mag u na 4-6 weken weer sporten. Na een meniscus hersteloperatie mag u pas na 5-6 maanden weer sporten. Wanneer u weer mag werken, overlegt u met de orthopedisch chirurg bij wie u op controle komt.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Bel uw huisarts als u pijn aan de zijkant van u knie heeft en 1 of meer van deze dingen voor u kloppen: U bent minder gaan sporten maar u blijft toch veel pijn houden. Na 4 tot 6 weken heeft u nog altijd pijn aan uw knie. U krijgt ook andere klachten aan uw knie, zoals een dikke knie.
Je kunt je knie bijvoorbeeld overbelasten door veel te wandelen, hardlopen of fietsen. In de volksmond heet dit ook wel de lopersknie. Bij deze overbelasting is de buitenkant van de knie pijnlijk, vooral tijdens inspanning. Een overbelaste knie kun je zien als een blessure, dus neem een overbelaste knie serieus.
Na het verwijderen van een stuk meniscus mag u bij het lopen het geopereerde been volledig belasten (tenzij de chirurg iets anders met u afspreekt). U moet de eerste 3 tot 5 dagen hiervoor krukken gebruiken. Lopen mag met mate en op geleide van eventuele klachten.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
Een meniscus kan ook van het kapsel afscheuren en daardoor verschuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet goed op elkaar passen: de knie kan 'op slot schieten'. Dit betekent dat u uw knie niet goed kunt strekken.