Optimaal genieten van je kookplaat met afzuiging doe je door pannen voor een Bora kookplaat aan te schaffen die speciaal ontworpen zijn om de kooklucht en wasem naar beneden af te voeren. Daarom worden downdraft pannen ook wel eens verwart met Bora pannen.
Downdraft pannen staan daarom ook wel bekend als pannen voor een Bora kookplaat. De pannen voor een (Bora) kookplaat zijn zo ontworpen dat de damp richting het afzuigsysteem wordt gestuurd.
Met downdraft wordt bedoeld dat de kookdampen door een sterke zuigkracht naar beneden wordt gezogen. In 2003 kwam Wave met de eerste downdrafts naar Nederland. Inmiddels zijn we wat jaren verder en hebben ook de ontwikkelingen niet stilgestaan.
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Pak bijvoorbeeld een koelkastmagneet en plak deze aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Een gietijzeren pan is daarentegen uitermate geschikt om te gebruiken op inductie. Het hoofdbestanddeel ijzer is namelijk een ferromagnetisch materiaal, wat makkelijk magnetisch kan worden. Door deze eigenschap creëert een gietijzeren pan wrijving met het magneetveld, waardoor uiteindelijk snel warmte ontstaat.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Een downdraft kost al gauw 1.500 euro. Dat is fors duurder dan een traditionele afzuigkap. Lastig in bestaande keukens. Aangezien dit systeem wordt verwerkt ín je keukenblad, moet daar een uitsparing in worden gemaakt.
Een downdraft afzuigkap is een afzuigkap vlakbij je kookplaat. Bij een kookplaat met afzuiging schuift de kap uit het aanrecht omhoog. Via een knop op het display bedien je de downdraft automatisch en stel je zelf de hoogte in. Na het koken verdwijnt de downdraft via een knop automatisch in het keukenblad.
Beste uit de Test: BORA Puru
Dit model van BORA heeft vier vaste kookzones en een boostfunctie. Met een boostfunctie kun je de kookplaat extra snel opwarmen. De BORA Puru blinkt uit op de werking van het ingebouwde afzuigsysteem. Zowel de vetfiltering als de opname van kookgeurtjes werken uitstekend.
Op de BORA PURU en PURA kookplaat kun je dankzij de centrale bediening en plaatsing van de kookzones altijd met vier grote pannen tegelijkertijd koken.
Inductiekookplaat (PURU of PURA)
BORA's nieuwste kookveldafzuiging systeem en opvolger van de Basic is de BORA Pure. Kookplaat en afzuiging van kookdampen zijn bij dit afzuigsysteem in één compacte eenheid gecombineerd.
Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Al is het wel zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat, niet meer geschikt zijn om te gebruiken op een keramische kookplaat. Bij koken op gas trekken pannen vaak krom.
Een gietijzeren pan is poreus (doorlaatbaar door poriën) en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Als jouw oude pan gemaakt is van magnetiseerbaar metaal, heb ik goed nieuws: je kunt deze gewoon blijven gebruiken. Inductie werkt met magnetisme, dus de onderkant van je pan moet magnetiseerbaar zijn. Dit kun je simpelweg testen door een (koelkast)magneet tegen de onderkant van de pan te houden.