De bekendste uit het rijtje: de champignon. Deze paddestoel bevat weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel bevatten ze een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en water. Hierdoor hebben deze zwammen een slankmakend effect.
Er is voor ieder wat wils en ze zijn ook nog eens gezond. Wat je favoriet ook is - cantharel, oesterzwam, shiitake of portobello - alle paddenstoelen zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen.
Enkele van de paddenstoelen die als het beste voor de gezondheid van de mens worden beschouwd, zijn chaga, lion's mane, reishi, turkey tail, shiitake, cordyceps en maitake . Paddenstoelen worden vaak als groenten beschouwd, maar zijn noch planten noch dieren.
Ook tijdens je BioHCG kuur hoef je champignons zeker niet te laten staan. Integendeel, ze zijn caloriearm dus zou je ze wel elke dag mogen eten. Champignons bevatten heel weinig calorieën maar zitten wel vol gezonde voedingsstoffen. Dat is fijn als je wilt afvallen.
Reishi kan veilig worden gebruikt als aanvulling op bepaalde oncologische medicijnen en diagnoses [23]. Vanwege zijn veelzijdige capaciteit om talloze systemen in het lichaam te ondersteunen, noemen kruidengeneeskundigen reishi de koning van de medicinale paddenstoelen.
Lion's Mane is één van de weinige adaptogene paddestoelen. Het heeft als adaptogeen een regulerende werking bij en na een stressrespons voor de hersenen*. Daarnaast ondersteunt Lion's mane de lichaamseigen groei functie NGF (nerve gbs-growth factor) en de en Brain-derived neurotrophic factor (BDNF).
Denk aan mineralen als selenium, koper, ijzer en zink. Ook krachtige antioxidanten als bèta-glucanen doen een duit in het zakje. Bèta-glucanen hebben het vermogen om bepaalde delen van ons immuunsysteem te activeren. Met deze perfect gebakken champignons ondersteun je dus actief je gezondheid.
Vergeet niet de champignons schoon te maken
Champignons kun je echter beter niet afspoelen onder de kraan: ze hebben namelijk de neiging om zich vol te zuigen met water. Je kunt ze het beste voorzichtig schoonmaken met een champignonborstel, op die manier krijg je het beste, meest knapperige resultaat.
Kastanjechampignons bevatten veel minder vocht dan witte champignons en zullen minder slinken tijdens een bereiding. Daardoor zijn ze ook extra vullend en zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel. Kastanjechampignons zijn bovendien erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.
Champignon
Het wordt ook beschouwd als een van de beste paddenstoelen in India, zowel qua gezondheid als qua economie. Dit zijn de meest commercieel gekweekte en commercieel gebruikte paddenstoelen. Ze zijn klein, wit of crèmekleurig en hebben een kleine hoed. Ze zijn glad en hebben een zachte textuur en een milde smaak.
Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Maar soorten als de oesterzwam, shiitake en cantharellen zijn ook vrij bekend. Ook de champignon kent verschillende soorten, zoals de reuzenchampignon, de kastanjechampignon en de portobello.
Witte champignons zijn de enige champignons met een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, namelijk 2,5 keer de vereiste hoeveelheid per calorie. Maitake-champignons bevatten meer dan 100 keer de vereiste hoeveelheid vitamine D per calorie. Crimini-, portabella- en witte champignons bevatten zelfs sporen van vitamine B12, die alleen voorkomen in dierlijke producten.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteren ze moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Normaal gesproken bevatten champignons geen vitamine D, maar door ze bloot te stellen aan uv-licht wordt het stofje ergosterol omgezet in vitamine D2. Door je champignons ongeveer een half uurtje in de zon te leggen bevat 100 gram champignons al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af. Verhit zijn paddenstoelen dus veilig om te eten.
Te snel zout toevoegen
Zout onttrekt vocht aan de champignons. Laat ze dus eerst goudbruin bakken vooraleer je zout toevoegt. Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten.
Bak de ui mooi bruin. Voeg vervolgens de gesneden knoflook toe, gevolgd door de champignons.
Kruiden bij champignons
Zout onttrekt namelijk het vocht van de paddenstoelen. Ook andere smaakmakers zoals citroensap, peper of peterselie voeg je pas op het einde toe. Lekkere kruiden bij champignons zijn bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm en daslook.
De shiitake zit boordevol voedingsstoffen en vezels. Zo bevat het goede hoeveelheden riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook vitamine B6 (pyridoxine) is goed vertegenwoordigd in de shiitake.
Enkele van de bekendste medicinale paddenstoelen zijn Coriolus versicolor (Kawaratake, elfenbankje), Tremella fuciformis (Hakumokuji, snow fungus), Agaricus blazei (Himematsutake, amandelpaddenstoel), Cordyceps sinensis, Lentinula edodes (Shiitake), Ganoderma lucidum (Reishi) en Grifola frondosa (Maitake, eikhaas).