Geranium renardii is een wintergroene ooievaarsbek met een compacte polvormende habitus. De bladeren van deze cultivar zijn grijsgroen, gelobd en licht gerimpeld.
Met Geranium (ooievaarsbek) bedoelen wij de groep winterharde tuingeraniums. Geranium is uitstekende bodembedekker, dat onkruid zeer goed kan onderdrukken. Geranium zijn lang doorbloeiende bodembekkende planten die in vele bloemkleuren leverbaar zijn, zowel groenblijvend als bladverliezend.
Geranium macrorrhizum (Ooievaarsbek) is goed te gebruiken als bodembedekker. Deze Geranium bloeit roze-rood en is een half wintergroene bodembedekkende plant. Geranium macrorrhizum vormt een dicht tapijt.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende geranium! Zonder twijfel de populairste en beste blauwe geranium.
Geranium macrorrhizum is een halfwintergroene, snelgroeiende ooievaarsbek met een bodembedekkende, matvormende habitus.
Een sterke bodembedekker - Geranium Macrorrhizum
Dit plantje doet het goed op alle gronden en bloeit mooi en sterk, is winterhard en wintergroen. Hij bloeit vaak vroeg in het voorjaar (eind april- begin mei). Voor moeilijke plaatsen zoals onder een boom is deze plant ook uiterst geschikt.
Geranium sanguineum (bloedooievaarsbek)
De kleur van Geranium sanguineum is op zijn best paarsrood. Geranium sanguineum is de sterkste geranium die ik heb. Zelfs op de allerdroogste en meest zonnige plekken in de tuin, heeft deze geranium het naar zijn zin.
Pluk het blad van zevenblad regelmatig weg, zo verzwakt de plant. Blijf volhouden, maar het zal niet lukken om de plant op deze manier helemaal weg te krijgen. Plant nog sterkere planten op de plek, om zo het zevenblad onder de duim te houden. Geschikt is bijvoorbeeld de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum.
Plant de ooievaarsbek in groepen van minimaal drie planten, zodat ze goed tot hun recht komen. Houd bij uw keuze altijd rekening met de standplaats. Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond.
De ooievaarsbek is makkelijk te vermeerderen door hem te delen in het voorjaar. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken.
Bodembedekkers tegen katten
Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden: Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) Vuurwerkplant (Dictamnus) Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
Voor een droge, hete plek in de tuin heb je Geranium renardii 'Philippe Vapelle', met grijsgroen viltig blad en blauwe, geaderde bloempjes in mei en juni. Tijdens zachte winters blijft het blad groen.
Planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief kunnen veel beter tegen de droogte. En ze hebben veel minder water nodig en dat scheelt weer een hoop sproeien. Wat ook helpt om minder water te verbruiken is minder maaien.
De Ooievaarsbek wit is een goede bodembedekker die goed tegen een plek in de schaduw kan. Deze geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, bloeit in mei en juni met .
Langbloeiende bodembedekker met paarsblauwe bloemen
De bloemen van de geranium zijn in trek bij vlinders en bijen. Gebruik 5 planten per m2 om de bodem snel te bedekken.
Geranium 'Rozanne' is een echte allrounder in de tuin. De prachtige blauwe bloemen kun je perfect combineren met allerlei andere vaste planten. Denk bijvoorbeeld aan lavendel of salie, of aan siergrassen voor een meer natuurlijke look. Ook kun je hem prima combineren met andere geraniums voor een kleurrijk geheel.
Deze degelijke borderplant woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten, zie lijstje hierboven. Geraniums zijn mooie bodembedekkers. Bekende culticars van deze Ooievaarsbek Geranium macrorrhizum zijn Spessart, Czakor en Album (witte bloemen).
Ooievaarsbek verspreidt zichzelf, en is dus makkelijk te vermeerderen als de plant wat ouder is. Na een of twee jaar, kun je gemakkelijk nieuwe scheuten afsteken en op een andere plek uitplanten (of cadeau geven).
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Een perfecte bodembedekker tegen zevenblad is de ooievaarsbek of tuingeranium (Geranium macrorrhizum). Dit charmante plantje bloeit rijkelijk van mei t/m juni met lichtroze, paarse of witte bloemetjes en bedekt de grond snel.
Oostenrijkse hanggeraniums
Dit is een aparte groep hanggeraniums. Van alle hanggeraniums groeien Oostenrijkse hanggeraniums met de sterkst rankende twijgen. De bloemen zijn enkel en verschijnen aan ijle stengels. De stevig vertakkende bossen bloeien erg rijk.
Geranium sp.
Geraniums zijn dankbare tuinplanten, ze zijn veelzijdig en duurzaam. Voor vrijwel elke standplaats is er een Geranium-cultivar beschikbaar. De bloei bestaat uit trossen bijna platte tot licht kelkvormige bloempjes op fijne stelen. De bloemen zijn vaak geaderd en de kleuren zijn wit, blauw, paars of roze.
De ooievaarsbek wordt meestal tussen de 20 á 50 centimeter hoog, dit bereikt hij in één groei seizoen. Hij herstelt zich nog goed na een zomerse snoeibeurt. De ooievaarsbek kun je gebruiken als borderplant, weefplant of bodembedekker, voor randjes en in potten.