Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Een ondervloer van vilt of Xps platen werken dusdanig stabiliserend dat deze op een houten planken ondergrond gelegd kunnen worden. Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen.
Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden. Oneffenheden die groter zijn dan 7 mm, dien je eerst te vullen.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
De ondervloer wordt op het vochtscherm geplaatst. Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
De ondervloer
Vlas is een natuurlijk materiaal dat hele mooie eigenschappen heeft. Hierdoor sluit het perfect aan op onze OSB vloeren.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren.
De beste ondervloer heeft een lage warmteweerstand
De geleiding van de warmte wordt bepaald door de warmteweerstand te meten en deze wordt aangegeven als R-waarde en uitgedrukt in m²K/W. Hoe lager dit getal, hoe beter de ondervloer zijn werk doet in combinatie met vloerverwarming.
Een isolerende ondervloer kan zorgen dat warmte langer in de ruimte wordt vastgehouden. Uw vloer voelt hierdoor minder koud aan. Maar door de dunne laag heeft deze ondervloer weinig isolatiewaarde. Wilt u echt gaan besparen op uw energiekosten dan is vloerisolatie onmisbaar.
Isoleren van de betonvloer
Als je geen kruipruimte hebt maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Wanneer je last van een vochtige vloer hebt door opstijgend vocht dan is het injecteren van je muur een hele goede oplossing. Bij het injecteren worden gaten in de binnen- en buitenmuur gemaakt en onder hoge druk gevuld met een vochtwerende gel.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Kan ik zelf een vloer egaliseren voor PVC? Je kunt vaak zelf de ondervloer egaliseren voordat je PVC gaat leggen. Zo bespaar je kosten en krijgt je nieuwe vloer een goede basis. Met speciale egalisatieproducten uit onze webshop egaliseer je makkelijk zelf de ondergrond op een professionele manier.
Vloerisolatie houten vloer: Was is het beste isolatiemateriaal? De houten vloer isoleren vanaf de onderzijde kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals steenwol, pur en EPS (piepschuim). Omdat wij houten vloeren niet helemaal willen afsluiten, raden wij vaak een minerale wol (steenwol / glaswol) aan.
Unifloor Jumpax Classic (10 mm) is de perfecte ondervloer voor onder kurk, vinyl of linoleum. De ondervloer heeft goede geluidsisolerende kwaliteiten op contactgeluid en thermisch isolerende eigenschappen en een groot egaliserend vermogen.
Heat-Blok® kan toegepast worden als extra isolatie onder diversen soorten harde vloerbedekking zoals click laminaat, click fineer, PVC click (HDF drager) op koude ondergronden en als stabiele barrière voor elektrische vloerverwarming.