Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in WP van jouw zonnepanelen. Voorbeeld: Op een installatie met 2200 WP kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.
Bij een 24 volt omvormer is dat minimaal 5% van de gebruikt wattage. Voor langer gebruik wordt door inbouw bedrijven het dubbele geadviseerd. Voorbeeld: Om een 2000 Watt omvormer van 12V kortstondig te laten werken, moet de accucapaciteit minimaal 200Ah zijn. Voor langduriger gebruik wordt minimaal 400Ah geadviseerd.
Bij een overgedimensioneerde omvormer gaat er op piekdagen wat energie verloren, maar omdat zonnepanelen bijna nooit hun topvermogen halen, levert overdimensioneren je uiteindelijk meer op. Daarnaast is een kleinere omvormer natuurlijk goedkoper in aanschaf dan een grotere omvormer.
Het dimensioneren van een omvormer is simpel gezegd eigenlijk gewoon het instellen van het ingangsvermogen van de omvormer. Dus bij welk vermogen jouw omvormer opstart en gaat werken. Belangrijk is dat dit ingangsvermogen van jouw omvormer in verhouding staat met het vermogen dat jouw zonnepanelen leveren.
Door te kiezen voor een kleinere omvormer wordt er beter gebruik gemaakt van de efficiency curve van de omvormer. Dit wil zeggen dat omvormers beter werken wanneer ze rondom hun maximum moeten werken. Bij een kleinere omvormer wordt dit maximum eerder bereikt, waardoor je dus efficiënter gaat opwekken.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Het grote voordeel van een 3 fasen omvormer is namelijk dat de stroom over 3 fasen verdeeld wordt. Hierdoor is er sprake van minder kabelverliezen. Ook de energie wordt over 3 fasen verdeeld. Het eigen verbruik neemt hierdoor toe.
SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken.
Capaciteit SolarEdge SE3500H HD-Wave WiFi
5425 Watt / 300 Watt = 18 zonnepanelen.
Stel, je hebt 1 fase:
Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.
Hoe groot moet mijn accu zijn als ik een omvormer wil? Als vuistregel kunt u aanhouden dat bij een 12 V installatie voor de omvormer een accucapaciteit nodig is van ongeveer 20 % van het omvormervermogen. Bij 24 V omvormers is dat ongeveer 10 %. De accucapaciteit voor bijvoorbeeld een 12 V Mass Sine 12/1200 is 240 Ah.
Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.
Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Je kiest voor een hybride omvormer
Laat je samen met je zonnepanelen ook een thuisbatterij installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride model. Dan heb je 1 omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij. Dit is gemakkelijk en goedkoper dan 2 afzonderlijke omvormers.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Omvormers zijn verkrijgbaar in 1-fase en 3-fase varianten. 1-fase varianten zijn in vergelijking met 3-fase omvormers voordeliger in de aanschaf maar kennen de beperking dat ze maximaal 5750 Watt gelijktijdig mogen voeden op de hoofdzekering (anders zou deze doorsmelten).
Meer energie uit de huidige zonnepanelen halen
Je wilt meer energie opwekken uit de huidige zonnepanelen set door extra panelen bij te plaatsen. Door het uitbreiden van de huidige zonnepanelen set kun je meer stroom opwekken, ben je nog minder afhankelijk van je energieleverancier en wordt je huis energie-neutraler.
Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Welke soort omvormer het beste is voor jouw zonnepanelen, hangt af van de situatie. Het grootste verschil zit in de manier waarop de omvormer de elektriciteit uit elk zonnepaneel regelt: ieder zonnepaneel afzonderlijk, of alle panelen als één geheel.
SMA. De beste omvormers zijn van SMA volgens de meeste mensen en bedrijven die zonnepanelen monteren. Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.
Als een omvormer te warm wordt kan het rendement wel met 5 procent naar beneden gaan. Daarnaast zal je omvormer sneller aan vervanging toe zijn als deze regelmatig te heet wordt. Een koele en geventileerde plaats is dus ideaal.