Groene olijven zijn supergezond en bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium.
Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
Nee, dat verschil is er eigenlijk niet. Al schijnen de minste bittere stoffen in zwarte olijven te worden gevonden. Ook bevatten zwarte olijven, zoals hierboven genoemd, iets meer ijzer dan groene olijven. Maar in de praktijk kan je niet stellig verklaren dat zwarte olijven beter zijn dan groene.
Als je olijven koopt, kies dan bij voorkeur voor de biologische. De beste variant (in een glazen pot) herken je doordat ze verschillende kleuren hebben: Groenig, bruinig, paarsachtig en zwart door elkaar. Ze hebben een rijke en volle smaak.
Olijfolie bevat vaak geen of minder zout omdat de olijven direct na het plukken worden geperst (en dus niet behandeld worden zoals olijven om te eten). Olijfolie bevat daarentegen weer geen vezels. Doordat olijven vaak erg zout zijn, kun je er beter niet al te veel van nemen. Houd het liever bij een handje per dag.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Het verschil in kleur ontstaat tijdens de rijping. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten die rond oktober/september geplukt worden van de boom.De zwarte olijf is de rijpe vrucht van de olijfboom die 3 à 4 maanden later geplukt wordt. De kleur is nooit zwart maar varieert tussen diep-bruin en paars.
Niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kalamata-olijven bevatten de meeste polyfenolen van alle olijven. Dat zijn krachtige anti-oxidanten die, zoals wij van anti-oxidanten inmiddels gewend zijn, ten strijde trekken tegen vrije radicalen en ontstekingen.
Hoe een goede olijf te herkennen? Aan de boom gerijpte olijven, die maanden zijn gefermenteerd, hebben geen egale groene of zwarte kleur. Als je ze van dichtbij inspecteert, dan hebben ze paarse, zwarte en bruine kleuren. Ook is de vorm meestal niet perfect ovaal.
Griekenland de beste
Ook concluderen deze enquêtes dat de consument het liefste de extra vierge variant van Griekenland consumeert. De smaak is het verst, de geur het sterkst en de gezondheidsfactor het hoogst. Een observatie die wij natuurlijk delen!
Olijven zijn erg goed voor je gezondheid. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg goed voor je hart, maar ze bevorderen ook je geheugen. Goed voor hart en bloedvaten Olijven verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Olijven bevatten nameljk oliezuur.
De handgeplukte groene en zwarte olijven van het merk Carbonell bevatten nu tot 50% minder zout.
Kalamata olijven
De olijven zijn zwart of dieppaars en hebben een strakke, glanzende huid. Deze olijven worden meestal gepekeld in rode wijnazijn, rode wijn en/of olijfolie voor rijke, fruitige smaak.
Olijven zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Olijven geven een lekker hartige smaak aan veel gerechten. Ze zijn bovendien laag in koolhydraten en passen daarom heel goed binnen de paleo leefstijl.
Olijven staan misschien bekend als gezond, maar met 2,8 gram zout per 100 gram zijn deze olijven dubbel zo zout dan menig chipsvariant.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën.
Conclusie: De beste olijfolie ter wereld in 2022-2023, volgens de World's Best Olive Oils competitie, wordt vertegenwoordigd door Rincon de la Subbética uit Spanje, Sabino Leone uit Italië en Oro de Cánava, ook uit Spanje.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd. Het zout trekt de bittere vloeistof uit de olijven en maakt ze eetbaar.
De heerlijke kalamata olijven komen uit het zuiden van Griekenland. Deze amandelvormige olijven zijn vernoemd naar de gelijknamige plaats in het zuiden van de Peloponnesos, waar ze groeien in de streken rond Messenia en Laconia.
Olijven bevatten bijvoorbeeld vitamine E. Vitamine E werkt als antioxidant en draagt dus bij aan de bescherming van je cellen. Daarnaast speelt vitamine E ook een rol in de stofwisseling binnen je cellen. Olijven bevatten ook vitamine D.
Onrijpe olijven zijn groen, maar rijp worden ze donker van kleur. Dat noemen we dan zwarte olijven, maar ze zijn allesbehalve zwart. Zwarte olijven aan de boom zijn eerder paars. Ze moeten dan door een proces heen om ze eetbaar te maken en daarna varieert de kleur van roodbruin tot paarsbruin.
Kalamata en Taggiasca zijn echte donkere olijven
Wie echt donkere olijven wilt eten, zal dus naar de natuurlijke kleur moeten kijken. De paarsachtige of bruine kleur. Denk aan de Taggiasca uit Italië of de Griekse Kalamata-olijven.