Om zelf een lavalamp te maken, heb je een doorzichtig en hoog glas nodig. Het kan ook met een plastic of glazen fles. Vul dit voor tweederde deel met water. Giet er een laagje zonnebloem- of olijfolie bij van ongeveer twee centimeter.
Een bruistablet laat kleine gasbelletjes (kooldioxide) vrij. Deze belletjes stijgen op in de fles. Het kooldioxide bindt met water en neemt het water mee naar boven. Zo onstaat het effect van een lavalamp.
Doe ongeveer 3 eetlepels baking soda in de fles. Vul de fles daarna voor tweederde met zonnebloemolie. Daarna meng je wat azijn met een paar druppels voedingskleurstof. Gooi nu steeds wat gekleurd azijn in de fles en kijk hoe de lamp begint te borrelen!
De tegenwoordige lavalamp bevat echter een polair mengsel van polyethyleenglycol met water en een apolair mengsel van paraffine (kaarsvet) en gechloreerde paraffine. Het Amerikaanse patent van Edward Craven Walker noemt toevoegingen zoals kleurstof, minerale olie, carbon tetrachloride en polyethyleenglycol (PEG).
Zo werkt een lavalamp
Dit zou een mengsel zijn van paraffine en perchloorethyleen, oftewel PERC, ook bekend als stomerijvloeistof of remreiniger. Het vloeibare deel is een mengsel van gedestilleerd water, zuiver zout, antivries (ethyleenglycol) en een kleurstof.
Hoelang is de levensduur van een lavalamp? A. Mathmos lavalampen gaan ongeveer 2000 uur mee.
Een lavalamp is voorzien van een gestold klompje was op de bodem van de fles en de rest van de fles is gevuld met een vloeistof. Door middel van een gloeilamp in de voet van de lamp wordt de fles verlicht en verwarmd waardoor het klompje gestolde was gaat smelten.
Het zinkende zout neemt een bubbel olie mee naar beneden. In het water lost het zout op waardoor de bubbel olie weer naar boven gaat. Het bruistablet reageert met het water en maakt piepkleine belletjes koolzuurgas. De belletjes blijven aan de bubbels gekleurd water hangen en drijven naar de oppervlakte.
Weet dat een lavalamp steeds een hitte-bron bevat (lamp) om de was in de vloeistof te doen smelten. Er is dus altijd een gevaar voor verbranding bij aanraking van de lavalamp.
De inhoud van je lavalamp is giftig, maar je kapotte lamp weggooien is betrekkelijk eenvoudig. Alles wat je hoeft te doen is een gaatje in het deksel van je lavalamp te prikken en de vloeistof eruit te gieten.
U kunt oude lampen altijd inleveren bij de winkel waar u een nieuwe lamp koopt. Steeds meer winkels zetten bovendien inzamelbakken neer, waar u altijd uw oude lampen in kwijt kunt ook als u geen nieuwe koopt. U kunt ze dus op steeds meer plekken inleveren tijdens het boodschappen doen.
Een lavalamp is een lamp die vooral gebruikt wordt als decoratie in plaats van verlichting. De klodders wax die langzaam opkomen en weer verdwijnen lijken wel op lava. De lavalamp dankt daar ook zijn naam aan. De lavalamp werd in 1963 uitgevonden door Edward Craven Walker, een Engelse ingenieur.
Eenvoudig een lavalamp bestellen bij Lampentoppers.nl
Het bestellen van een lavalamp is heel eenvoudig via onze webshop.
Kristalglas moet bij het restafval, want het bevat loodoxide. Dat zou bij recycling in het nieuwe glas terechtkomen, en dat mag niet. Gloeilampen en halogeenlampen hebben gehard glas en horen bij het restafval. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren in speciale bakken bij de supermarkt.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Gloei- en halogeenlampen mogen bij het restafval. Bij het recyclen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Circa 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt in aanmerking voor hergebruik.
De vorming van vulkanisch glas is in hoge mate afhankelijk van de mate van stroperigheid van de vloeibare lava, die op zijn beurt weer sterk bepaald wordt door het gehalte aan kiezelzuur. Hoe hoger dit gehalte in de lava, des te groter diens viscositeit, en hoe meer polymerisatie er in de lava optreedt.
Water en olie mengt niet. Watermoleculen en oliemoleculen stoten elkaar af. De olie drijft op het water omdat het een lagere dichtheid heeft dan water. Als je water en olie echt wilt mengen moet je er detergent bijdoen.
In het leidingwater worden al snel slecht oplosbare stoffen zichtbaar: het water wordt troebel. Pas veel later wordt zichtbaar dat ook zeewater een mengsel is. Eén liter zeewater levert een grote hoeveelheid zeezout als overblijfsel, wel zo ongeveer 30 gram.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.