Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. In Nederland kan een gezonde twintiger zo'n 80 jaar oud worden, maar op het moment dat deze 20-jarige gaat dialyseren, daalt de levensverwachting naar 40 jaar. Mensen die starten met dialyse tussen de 45 en 65 hebben 50% kans om binnen 5 jaar te overlijden.
Het ondergaan van hemodialyse is vaak belastend voor het lichaam. Sommige patiënten ondergaan de behandeling zonder problemen en hebben geen klachten. Anderen voelen zich minder goed en hebben na de behandeling een zogenaamde dialysekater. De klachten daarbij zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en moeheid.
Pijn bij dialysepatiënten, anders dan pijn bij het aanprikken van de AV fistel, is een onderschat probleem. Uit de schaarse literatuur blijkt dat 50% van de dialysepatiënten pijn heeft. Meer dan de helft van de aangegeven pijn is matig tot ernstig en vaak chronisch van aard (bestaat langer dan 3 maanden).
Continue Cyclische Peritoneaal Dialyse (CCPD) berust op hetzelfde principe, zij het dat gebruik wordt gemaakt van een machine (cycler), die de vloeistof in de buik automatisch vervangt, wanneer de cliënt er 's nachts op aangesloten is.
Bij hemodialyse (HD) lig je drie tot vier keer per week, gemiddeld vier uur lang, aangesloten op het hemodialyseapparaat. Dat is fysiek zwaar omdat er grote schommelingen in bloedwaarden en vochtgehalte kunnen ontstaan.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
De meeste hemodialysepatiënten hebben een natriumbeperking. Koken zonder zout is vooral een kwestie van gewenning. Wanneer iemand drie keer per week zoute soep of bouillon gebruikt, zal diegene niet wennen aan een warme maaltijd zonder zout. Daarnaast is een vochtbeperking niet mogelijk zonder het natrium te beperken.
Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar. Dialyse kan namelijk maar beperkt de nierfunctie overnemen (PD: 5% tot 10%, HD: 10% tot 15%). Om te hoge ophoping van afvalstoffen tegen te gaan, zijn een dieet en medicatie noodzakelijk.
Elke 6 weken volgt een controle in het ziekenhuis. Bij chronische ambulante peritoneale dialyse vindt de dialyse 4 keer per dag plaats. Bij automatische peritoneale dialyse gebeurt de dialyse elke nacht wanneer de patiënt slaapt, gedurende 8 tot 10 uur.
dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht) energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen. dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie.
Na het stoppen van dialyse zal de patiënt in het algemeen snel komen te overlijden. De levensverwachting na het staken van de dialyse is gemiddeld 8 dagen, met variaties van 1-2 dagen tot 2-3 weken (Murtagh 2007 (1)). Naast de comorbiditeit spelen de rest-nierfunctie en diurese hierbij een belangrijke rol.
4. Plantaardige eiwitten voor je nieren. Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.
Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.
De meeste nierpatiënten overlijden uiteindelijk niet aan nierfalen. Ze overlijden aan andere aandoeningen. Bijvoorbeeld een longontsteking of een hartinfarct. Als u wel overlijdt aan nierfalen, raakt u bewusteloos en uiteindelijk in coma.
Bij hemodialyse wordt uw bloed (hemo= bloed) buiten het lichaam gezuiverd door de kunstnier door middel van een dialyseapparaat: Hoe werkt het? Er wordt bij u vooraf een toegang tot de bloedbaan gemaakt. Dit kan een tijdelijke of een blijvende toegang zijn.
Als je veel en vaak drinkt kunnen je nieren ook beschadigt raken. Als je nieren beschadigt zijn werken ze minder goed. Dat heet nierinsufficiëntie of nierfalen. Drink je alcohol, dan is het belangrijk om genoeg water of fris te drinken, zodat je niet uitdroogt.
Peritoneale dialyse, ook wel buikspoeling genoemd, is een dialysevorm die de patiënt zelfstandig uitvoert in de eigen omgeving. Dat kan overdag handmatig (CAPD) zijn of 's nachts via een machine (APD). Peritoneale dialyse is bedoeld voor nierpatiënten die moeten dialyseren, omdat de nierfuncties niet meer goed werken.