Gebruik bij voorkeur steeklengte 2 à 2,5 mm. Gebruik een dunne scherpe naald, zoals de merken Smetz Universeel 60 of Smetz Microtex 60. Gebruik voor een soepele satijn ook een dunne soepele versteviging, zoals Vlieseline Softline H180. Dunne satijn trekt snel bij het stikken.
° Voor het naaien met satijn gebruik je best een fijne naaimachinenaald (Microtex), goed kwaliteitsgaren (zijde of polyester) en een rechte steek van kleine tot gemiddelde steeklengte. Fijne satijnen stoffen verwerk je best met aangepaste fijne naalden.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Een stretch-naald heeft een Speciale uitholling, waardoor er extra ruimte is voor de grijper punt om dichtbij de naald te komen en dit voorkomt overslaan van steken. Deze naald is dus ideaal voor het gebruik met stoffen zoals Lycra, zijden, jersey en zeer elastische synthetische stoffen of zelfs elastisch zelf.
Stretch naald
De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek. Deze naalden zijn ook zeer geschikt voor het gebruik in lockmachines.
Systeem 130/705 H-S
Het speciale oog- en uitsparingvorm voorkomen ontbrekende steken, vooral bij zeer elastische stoffen.
naaimachinenaalden 130R/705- 10 stuks - HEMA.
Een te strakke draad trekt je naald krom en je naald zal uiteindelijk breken. Staat de naald niet per ongeluk in de rechter of linker positie en breekt hij af als hij het voetje raakt. Heb je de juiste spoel gebruikt? Sommige naaimachines kunnen alleen gebruikt worden met de originele spoel.
Jersey of ballpoint naald
Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd. Kies de maat van de jersey naald op basis van de dikte van het garen.
Dikte 65 is het meest geschikt voor zeer dunne elastische stoffen zoals een fijne jersey. Let er wederom wel op dat je bij deze naald met dikte 65 dun naaigaren gebruikt zoals bijvoorbeeld serafill van Amann of poly sheen van Mettler. Een dikkere naald (dikte 75) is voor zomer tricot en rekbare sportkleding.
Als uw naaimachine steken overslaat ligt dat in de meeste gevallen aan de naald, of aan het garen. Ga als volgt te werk : Zet eerst een nieuwe naald in uw machine ( ook al lijkt de naald nog goed, toch doen). Heeft u elastische stof zet dan altijd een stretch naald in de machine.
Dikte 70 voor dunne stoffen, dikte 80 voor dunnen tot medium dikke stoffen, dikte 90 voor medium dikke tot stevige stoffen en dikte 100 voor dikke en stevige stoffen. Tricot, gebreide stof, joggingstof, zijdejersey, lycra, trevira etc.
Een topstitchnaald zijn naalden met een extra groot oog, dat hoger op de naald geplaatst is. Daarnaast is er een diepere groef die de naald geschikt maakt voor dikker garen of zelfs voor een dubbele draad om een meer geprononceerde steek te bereiken.
Stretch stoffen kan je eigenlijk het beste met een lock machine of overlock machine naaien, deze hebben een steek die makkelijk mee rekt en niet breekt wanneer de stof wordt uitgerekt. Wanneer je stretcht stoffen met de lock machine naait is het mogelijk om de steekbreedte en aantal garens aan te passen.
De diameter van de naald wordt ook wel uitgedrukt in Gauge (G). 20G = 0.9 mm, 22G = 0,7 mm, 23G = 0,6 mm, 25G = 0,5 mm en 26G = 0,45 mm. Disposable injectienaalden hebben diverse lengtes en diktes.
Afstellen spanning
Bij de meeste naaimachines is het zo dat de juiste draadspanning ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten. Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
De naald is niet juist ingeregen. Rijg de naald van voor naar achter in. De naald is verbogen of onjuist in de machine geplaatst. Plaats een nieuwe naald met de vlakke kant naar achteren.
Als de machine geen mooie steek maakt ligt dat in de meeste gevallen aan het inrijgen. Ga als volgt te werk : Verwijder het garen, zowel het onderspoeltje als de klos bovenop. Zet een nieuwe naald in uw machine (ook al lijkt de naald nog goed, toch doen).
Je werkt bij een tweelingnaald met twee bovendraden en – net als anders – één onderdraad. Hierdoor krijg je aan de bovenkant twee rijen stiksels naast elkaar en aan de onderkant een zigzag. Zo is de tweelingnaald heel geschikt voor het afwerken van rekbare stoffen.
Universele naald
Je gebruikt deze naald voor verschillende naaiwerken. Je naait er mee door alle makkelijk geweven en gebreide stoffen. Deze naald is bijvoorbeeld ideaal voor fleece en katoen. Geschikt voor: jacquard, katoen, vilt, viscose, linnen en fleece.
Naald dikte 80 gebruik je voor dunne naaimachine naald jeans, bijvoorbeeld een jeans blouse. Je gebruikt deze naald in combinatie met het normale polyester 'alles naaigaren'. Naald dikte 90 is voor soepele naaimachine naald jeans. Naald dikte 100 en 110 gebruik je voor zware en dikke naai machine jeans.
Welke dikte heeft u nodig voor welke stof ? Een dunne naald – dus met een laag nummer – is geschikt voor lichtgewicht stoffen en dikkere naalden – met een hoger nummer – zijn geschikt voor zwaardere/dikkere stoffen. Voor de normale, geweven stoffen zijn de nummers 70, 80 en 90 geschikt.
– Welke tweelingnaald je gebruikt is afhankelijk van je stofkeuze. Zo heb je naalden voor verwerking van denim of voor stretchstof. Bij een tweelingnaald speciaal voor stretchstof (zoals tricot) zijn de punten afgerond. – Bedenk wel dat je met 2 draden naait en dus een extra klos garen en klospen nodig hebt.