Wil je de motor 35kW op kenteken met zo'n TÜV-gecertificeerd kitje? Dan moet deze bij de RDW op voor een IKS-keuring (Individueel Keuren Speciaal). De kosten daarvan bedragen per rond de €650,-. Kosten kunnen hoger uitvallen als er een aanvullende beoordeling nodig is.
A2-wetgeving (35kW) Met het 35kW / A2-rijbewijs mag een motorrijder rijden op een motor met maximaal 35kW vermogen, waarbij in acht genomen moet worden dat naast dit vermogen, het vermogen per kilo niet meer dan 0,20kW mag zijn. Een motor van 175kg en 35kW voldoet hier precies aan (35kW:0,2kW/kg=175kg).
Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A2 nodig. Zware motor: onbeperkt vermogen. Voor deze motor heb je een rijbewijs A nodig.
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt. *De categorie waarmee je mag lessen en examen mee mag doen is afhankelijk van je leeftijd.
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1.
Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Elektrisch maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW.
De wetgever heeft het in ieder geval over een lichte (tot 11kw), een middelzware (tot 35 kw) of een zware motor (onbeperkt).
Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
Met deze motor reden we namelijk het liefst over kronkelige buitenwegen met een maximumsnelheid van gemiddeld 80 km/h. Daar komt de A2-koning het best tot zijn recht. De motor is licht (190 kg rijklaar) en heeft vermogen altijd beschikbaar.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
De belangrijkste regel voor het terugvoeren van de motor is dat het originele motorvermogen niet meer dan het dubbele bedraagt. Dat wil zeggen dat een motor met meer dan 70kW niet terug te voeren is naar 35kW.
Deze Kawasaki Z650 ABS 35 kW is geschikt voor A2 rijbewijs.
Het verlagen is een aanpassing die slechts enkele tientjes hoeft te kosten als de motor is voorzien van een linksysteem. Er zijn echter ook motoren die dit missen of een aanpassing hieraan niet tot nauwelijks toelaten, dan kan een kortere veer of schokdemper uitkomst bieden.
In Nederland ben je verplicht, als je 18 bent, te starten op 125cc (A1-rijbewijs). Ben je 20 jaar oud, dan mag je direct gaan voor het A2-rijbewijs en mag je op motoren rijden met maximaal 35 kilowatt vermogen.
Voorbeelden van beginnersmotoren
Meer standaard is de Honda Nighthawk 250 cruiser, de Suzuki GZ 250 is een prima beginnersmotor en de Yamaha Virago 250 cruiser een van de mooiste, maar smaken verschillen gelukkig. In de 500-cc-klasse heb je o.a. de Kawasaki Vulcan 500 LTD, Suzuki GS500E en Yamaha Virago 535.
De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Wat niet veranderd is, is de leeftijd waarmee je kan beginnen motorrijden met een 125cc. Dat is op 18 jaar gebleven. Sinds 2013 wil dat wel zeggen dat je verplicht 9 uur les moet volgen, in plaats van de 4 uur voordien, én een examen moet afleggen.
A2 motorrijbewijs, maximaal 35 kiloWatt (48 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamen voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 20 jaar. Als je het A1 rijbewijs al had hoef je alleen verkeersdeelname te doen.
Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.