Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Dit geldt ook voor baby's en kinderen. Als je koorts hebt, dan kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 40 graden of hoger.
Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).
Bij baby's, kinderen en volwassenen zijn de volgende temperaturen over het algemeen een teken van koorts: Rectale- of oormeting: 38 °C of hoger. Mondmeting: 37,8 °C of hoger. Okselmeting: 37,2 °C of hoger.
We spreken van onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius zakt. We onderscheiden verschillende gradaties van onderkoeling. Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling.
Hoewel het een bekend verschijnsel is van koorts, betekent het niet dat je geen last kunt hebben van koude rillingen zonder koorts. De bekendste oorzaak van koude rillingen zonder koorts is het hebben van een lage lichaamstemperatuur: wanneer je het koud hebt.
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstempera- tuur van 35 °C of lager. We onderscheiden een milde vorm (32-35 °C), een matige vorm (28-32 °C) en een ernstige vorm van hypothermie (<28 °C). deze drie vormen hebben elk hun eigen symptomen en behandelingen.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal. We weten ook dat ouderen minder makkelijk koorts maken als ze een infectie hebben”, aldus Otterspoor.
Een lichte onderkoeling
De huid wordt koud, bleek en droog en de onderkoelde persoon raakt vermoeid. Verder herken je een lichte onderkoeling aan beginnende blauwe vingers, tenen, oren en/of lippen en een zeer snelle en onregelmatige ademhaling.
Koude koorts duidt dus op gewone koorts, en moet niet verward worden met onderkoeling. Koorts is een afweerreactie van het lichaam op een infectie door een virus of bacterie. Als je koorts hebt, maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen deze ziekteverwekkers. Hierbij kan je lichaamstemperatuur stijgen.
Kenmerken van onderkoeling zijn: het slachtoffer bevindt zich in een koude omgeving of heeft zich net van een koude naar een warme omgeving verplaatst; oncontroleerbaar rillen en klappertanden; Als de onderkoeling blijft aanhouden, zal dat geleidelijk aan stoppen.
ook de mond is een goede plek om koorts te meten. En dan het liefst met de kwik-thermometer, onder de tong; andere plekken om koorts te meten zijn onder de oksel en in het oor; bij kinderen en baby's kan koorts het beste in de anus gemeten worden.
Het is dus beter om er meer over te weten: Hypothermie is een medisch noodgeval dat optreedt wanneer je lichaamstemperatuur daalt van 37°C (98,6 graden Fahrenheit) tot onder 35°C (95°F) . Het verlagen van de lichaamstemperatuur tot 32°C (89,6°F) of minder kan dodelijk zijn.
Onderkoeling wordt veroorzaakt door blootstelling aan kou en wordt verergerd door wind, water en lichamelijke uitputting. Onderkoeling kan zich op verschillende manier uiten. Ook de tijd waarin onderkoeling intreedt, is variabel. Onderkoeling kan ook beschermend werken.
Wanneer de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35°C is er sprake van onderkoeling, ook wel hypothermie genoemd. Als de temperatuur verder daalt tot onder de 32°C zullen belangrijke lichaamsfuncties zoals de stofwisseling en de nierfuncties afnemen waardoor een kritieke toestand ontstaat.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).
Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts. Een temperatuur tussen 37.5°C en 38°C duidt op een temperatuursverhoging.
Wanneer moet ik naar de dokter bij koorts? Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.
De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door een regelcentrum in de hersenen (hypothalamus), die de temperatuur meestal stabiel rond de 37 ºC houdt.
Om de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie die maar voor een klein deel geopend zijn.Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Hoe meer zuurstof, hoe hoger de temperatuur.
Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.
Dit leidt via autonome zenuwbanen tot verhoogde spieractiviteit en vaatvernauwing in de huid, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Bij koorts bereikt de temperatuur zelden waarden boven de 41,4 °C; dit is het maximum van de hypothalame thermostaat. [2] Waarden boven de 41,7 °C worden als gevaarlijk beschouwd.
De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden celcius. Symptomen van onderkoeling onder andere zijn stijve spieren, verlaagde hartslag en kramp.
De betrouwbaarheid van een lichaamsthermometer is afhankelijk van het type thermometer en de manier waarop deze wordt gebruikt. Over het algemeen zijn de moderne lichaamsthermometers, zoals digitale oorthermometers en infrarood voorhoofdthermometers, zeer betrouwbaar en nauwkeurig.