U gebruikt voor het ondersabelen geen stelmortel, maar speciale ondersabelingsmortel.
Portlandcement. Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel.
Ondersabelen is het opvullen van een kleine ruimte tussen constructieonderdelen met een metselspecie. Dit gebeurd bijvoorbeeld tussen de voetplaat van een stalen of betonnen kolom en de betonconstructie. Naast ondersabelen worden ook wel de termen onderkouwen, aankauwen en ondergrouten gebruikt.
Dit is afhankelijk van de laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen kan je zeggen dat het product na ongeveer 24 uur uitgehard is, maar de uiteindelijke sterkte en andere specifieke eigenschappen zijn vaak pas na 28 dagen volledig beschikbaar.
krimparme of krimpvrije mortel). - de kolomvoet zal minder snel corrosie vertonen (er blijft minder goed water "staan"). Soms kan een tweecomponenten-giethars voor het ondersabelen worden toegepast (Sikkens).
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
Ondersabelen doet u na het stellen
Ondersabelen is het achteraf onderkauwen van een prefab element met mortel. Dus u stelt eerst het element op de stelblokjes, dan zet u het vast met schoren en vervolgens brengt u de mortel aan. Deze mortel wordt altijd aardvochtig gemaakt. Hiervoor gebruikt u de ondersabelingsmortel.
P.T.B.- GROUTMIX BO wordt aangemaakt met ± 12 % water t.t.z. ± 3 L water per zak van 25 kg tot een aardvochtige mortel bekomen wordt. Giet de benodigde hoeveelheid water in een mortelkuip of in een mechanische menger, en voeg de droge mortel langzaam en gelijkmatig toe.
Gietmortel is een krimparme en dun vloeibare mortel. Het wordt gebruikt bij het ondergieten van constructies en voor het vullen van holten en ruimten (bijvoorbeeld het vullen van voegen tussen vloerdelen).
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
Gietmortel. Gietmortel, een krimparme cementgebonden mortel voor het monteren van prefab elementen en het ondergieten van staalconstructies en machinefundaties.
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
Ondersabelen, ook wel bekend als onderkouwen, is het opvullen van de stelruimte tussen de voetplaat van een stalen constructie en de betonvloer. Dit wordt gedaan door middel van een 2-componenten epoxy krimpvrije mortel of pcc mortel, waardoor de kolomvoet volledig wordt ondersteunt.
Sterkteklassen van gietmortel hebben (nog) wel een aanduiding met K, bijvoorbeeld K70 wordt veel toegepast in de hoogbouw (de kubusdruksterkte na 7 dagen is 70 N/mm2) en K50 is voldoende voor woonhuizen.
Hoe maak je zelf mortel? Ook hier heb je de keuze tussen helemaal zelf maken en een kant-en-klare oplossing. De basisverhouding is hier: 1 deel cement, 3 à 4 delen bouwzand of zilver-/witzand (voor esthetisch voegwerk), 0,6 tot 1 deel water.
Gebruik een juiste primer, de 044 Europrimer Multi en een reparatiemortel die niet krimpt tijdens afbinding, zoals de 945 Europlan Solid. Verwerk deze mortel met een waterfactor van 5 à 7 liter. Bij de minimale waterfactor heeft deze mortel standvermogen en bij de maximale is de mortel gietbaar.
Bij Gedimat kunt u kant en klare mortel verkrijgen die voorzien is van een uithardingsvertrager zodat deze voldoende lang bewerkbaar blijft (+/- 8 uur). Deze gebruiksklare mortel kan vervoerd worden in mortelkuipen van 200 liter.
Oplegging balken minimaal 11 cm (vuistregel 2/3 van vloerdikte).
Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken. Specie, ook wel mortel genoemd, is het mengsel waar je uiteindelijk mee gaat metselen, voegen, tegelen of iets vastzetten.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Voegmortel voor metselwerk - 5 kilo. Voegmortel voor het voegen van metselwerk van bakstenen en metselstenen zoals keramische blokken, kalkzandstenen binnen, beton-stenen en blokken, steenstrips en natuursteen. Ook zeer geschikt voor het repareren van voegwerk.