Kunststof lassen is een methodiek om thermoplastische kunststoffen met elkaar te verbinden. Lassen wordt vaak geassocieerd met metalen, maar ook veel toegepaste kunststoffen als PE, PP en PVC lenen zich uitstekend om door middel van lassen met elkaar te worden verbonden.
Kunststof lassen door middel van hete lucht lassen
Bij hetelucht lassen wordt met een lasföhn hete lucht op de kunststof geblazen. Wanneer deze plastisch zijn, worden de twee te verbinden delen samengedrukt en samengesmolten.
HDPE lassen
Met een lasföhn, welke instelbaar is in temperatuur en luchthoeveelheid, wordt hete lucht op het werkvlak en de lasdraad geblazen, waardoor een draadlas verbinding ontstaat. Belangrijk is dat de lasdraad en het werkvlak evenredig verwarmd worden.
Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
PP is milieuvriendelijker in productie, en zorgt dus voor minder water-en luchtverontreining dan PVC. PP kan hergebruikt en gerecycleerd worden, maar omdat PP nog niet lang gebruikt wordt, wordt er momenteel nog niet veel materiaal hergebruikt. Hierdoor krijgt het een lage recyclage-score.
Over het algemeen wordt het lassen gedaan met een hetelucht föhn. Door deze in te stellen op de juiste temperatuur kun je de pvc folies aan elkaar laten smelten, zodat er op het gezicht geen bijzondere naden te zien zijn.
Veilig en goed lassen van kunststoffen
Met alle lastechnieken kunnen wij zowel polyethyleen (PE, LDPE, HDPE) als polypropyleen (PP) lassen. Al deze materialen zijn goed en milieuvriendelijk te lassen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het lassen van PVC wat bij verbranding een giftige stof laat vrijkomen.
Kunststof lassen is een methodiek om thermoplastische kunststoffen met elkaar te verbinden. Lassen wordt vaak geassocieerd met metalen, maar ook veel toegepaste kunststoffen als PE, PP en PVC lenen zich uitstekend om door middel van lassen met elkaar te worden verbonden.
Het samensmelten van plastic gaat natuurlijk gepaard met een hete strijkbout en het smelten van plastic geeft een stank af. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en raak het plastic niet aan terwijl het nog warm is. Er zijn verschillende voorkeuren voor de warmte van de strijkbout.
Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Polypropyleen brandt vrij snel en het verbrande materiaal verslechtert de las. De luchttemperatuur voor het lassen van PP moet tussen +230° en +280°C liggen. Bij het lassen van PVC moet u goed letten op het temperatuurniveau en de opwarmtijd.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
Extrusielassen is een lasmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een lasextruder. De lasextruder wordt gevoed door lasdraad wat in de extruder door warmte wordt omgezet in een plastische massa.
Kunststof frezen: plexiglas, PVC, POM en meer
De High-Z, T-Rex en RaptorX-SL hebben voldoende stabiliteit om alle soorten kunststof op de markt te kunnen frezen en graveren in 2D en 3D. Voorbeelden van 3D-bewerkingen ziet u hieronder.
PE polyethyleen plastic, een plastic base, plastic zakken en andere kunststoffolie is PE. HDPE hoge dichtheid polyethyleen plastic, Engelse naam "Hoge-dichtheid polyethyleen", waarnaar wordt verwezen als de "HDPE. HDPE"is een soort van hoge kristalliniteit, apolaire thermoplastische hars.
Een van de meest gebruikte thermoplasten is PVC. Een thermoplast is een ander woord voor kunststof dat bij hoge temperaturen zacht wordt. Met behulp van verhitting boven de 210 graden Celsius is het mogelijk om een hele sterke verbinding te maken tussen twee onderdelen.
Reinig de te verlijmen oppervlakken met een ontvetter en een niet-pluizende doek. Hierna schuur je de oppervlakken die je wilt verlijmen lichtjes met schuurpapier (korrel 150) of schuurwol. Breng vervolgens de PVC lijm aan op beide oppervlakken met behulp van de kwast in de dop, draai de dop meteen weer op het flacon.
Kun je EPDM rubberfolie lassen? Ja, EPDM rubberfolie kan ook worden gelast. Dit wordt gedaan door middel van lassen met hete lucht door een speciale rubberen strip.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is.
Het antwoord kan kort zijn: het maakt eigenlijk niet zoveel uit. In principe is elke kunststof riolering geschikt om in te storten.
Thermische eigenschappen
Polypropeen is goed thermisch vervormbaar (dieptrekken). De maximum gebruikstemperatuur ligt hoger dan die van HMPE en kan circa 100°C bedragen. De minimum temperatuur ligt bij circa 0°C. Beneden deze temperatuur wordt het materiaal hard en bros.
Brandveiligheid PP profielen
Geen van de polyolefinen -dus ook polypropyleen niet -zijn zelfdovend en branden met een blauwe vlam. Er komen geen schadelijke verbrandingsproducten vrij. Door gebruik te maken van speciale toevoegingen is het materiaal brandvertragend tot zelfdovend te maken.