Tijdens ritten op matige intensiteit die langer dan een uur, maar korter dan twee uur duren, kunnen wielrenners het beste elk uur 9-12 milliliter per kilogram lichaamsgewicht drinken, verspreid over het uur.
Hypotone sportdranken zijn ideaal om de dorst te lessen tijdens een trainingssessie. Concreet: wordt sneller opgenomen dan water, houdt mineralen op peil. Ideaal voor tijdens trainingen en/of wedstrijden.
Tijdens een toertocht kies je best voor een goede isotone sportdrank en niet voor een energiedrank. Want een isotone sportdrank bevat per liter 60 – 80 gram koolhydraten en ongeveer 1 gram zout (of 400 mg natrium). De zouten compenseren het verlies door zweten en houden het vocht beter vast in je lichaam.
Eet zeker tijdens lange en zware ritten veel; ongeveer 90 gram koolhydraten per uur. Combineer glucose en fructose in je koolhydraten. Vermijd eiwitrijke, vezelrijke en vetrijke producten zoals noten en volkoren producten tijdens het fietsen; na het fietsen zijn deze wel weer goed.
Winegums heel normaal
Maar chips en winegums zijn wel normaal in het wielrennen. "Je moet binnen het half uur na de wedstrijd suiker en koolhydraten aanvullen en dat kan met met een handje winegums heel snel. Veel renners eten ook van die gummibeertjes." Winegums zijn prima, zegt ook sportdiëtiste Antoinette Drexhage.
Aquarius Sport Isotonic is bedoeld voor tijdens het sporten. Tijdens het sporten verlies je vocht en zout door het zweten en gebruik je suikers als energie. Een isotone drank vult aan wat jij verliest tijdens het sporten, er zitten snelle suikers (dextrose) in, de juiste hoeveelheid mineralen(natrium) en vocht (water).
Een isotone sportdrank of ook dorstlesser genoemd is ideaal bij inspanningen die langer duren dan 1,5 uur. Naast vocht en mineralen bevat deze sportdrank ook een kleine hoeveelheid suiker (koolhydraten): tussen de 4 en de 8g koolhydraten per 100ml vloeistof.
Wil je een sportdrank nemen tijdens een intensieve en langdurige inspanning, kies dan dus voor een hypotone of isotone soort: dit staat op het etiket aangegeven. Met deze sportdranken kun je het beste de vochtbalans van het lichaam aanvullen.
Diverse onderzoeken hebben bewezen dat chocolademelk één van de beste hersteldranken is. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat de glycogeenconcentratie, na het drinken van chocolademelk, hoger is dan andere hersteldranken.
Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink.
Isotone dranken
Dit zijn dranken met dezelfde concentratie suikers en zouten als de vloeistoffen in ons lichaam. Dat bevordert de opname van suikers en zouten via de darm.
Hypotone dranken hebben een relatief lage osmotische druk, wat betekent dat het drankje per 100 ml, minder deeltjes (koolhydraten en zouten) bevat dan het vocht in het eigen lichaam heeft. Je lichaam kan het dus eenvoudig opnemen. Deze drank kan je het best vóór en/of tijdens het sporten drinken.
In feite kun je ook een isotone sportdrank maken door 250ml water met 250 ml vruchtensap te mengen en hieraan 1⁄2 theelepel zout toe te voegen. Echter, vanwege het hoge fructosegehalte in vruchtensap kan dit voor darmklachten zorgen tijdens het sporten.
Bidons, grote bidons
Als je rekent om 1 zo'n bidon per uur te drinken, zit je al snel goed. Je kunt door 2 bidons mee te nemen dus voor zo'n 2 uur drinken meenemen. Ga je langer dan 2 uur fietsen, vul je bidons dan bij een benzinestation.
Aquarius Blue Ice Isotonic met isotone formule bevat koolhydraten en mineralen die je lichaam snel opneemt, wat je een energieboost geeft. Deze rehydraterende dorstlesser met aardbei en ananas smaak is de ideale drink tijdens langdurig sporten!
Een eenvoudige manier om je bidon met water of sportdrank te 'upgraden' met de electrolyten magnesium, natrium, kalium, chloride en calcium. Hiermee ondersteunt deze drank het energieniveau, de energiestofwisseling en draagt deze bij tot een goede elektrolytenbalans (magnesium).
Isotone sportdrank en ORS worden in het bloed beter opgenomen dan water of andere drank. Voorbeelden zijn Aquarius, AA drink iso, AH sportdrank isotoon, groente en tomatensap. Let op dat u isotone drank neemt. Veel sportdranken zijn namelijk ook hypertoon en kunnen klachten verergeren.
Sportdrankjes kan je onderverdelen in hypotone, isotone en hypertone dranken. In deze dranken zitten suikers en zouten. Neem je een sportdrankje, kies dan voor de hypotone of isotone versie, adviseert het Voedingscentrum daarom. "Deze worden sneller in het bloed opgenomen dan hypertone dranken."
Alleen water is niet voldoende!
Om je vochtbalans op orde te houden, is het dus belangrijk om niet alleen water te drinken, maar bij voorkeur een sportdrank met extra elektrolyten, Een goede sportdrank bevat naast koolhydraten ook een optimale concentratie elektrolyten en vult direct datgene aan wat je hebt verloren.
Indien de klachten niet te ernstig zijn kan een isotone sportdrank (vb aquarius, isostar) ook al een beetje helpen, aangezien deze sneller worden opgenomen. Neem ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging.
Je moet dan licht verteerbaar voedsel eten dat veel koolhydraten bevat en weinig eiwit. Dat betekent geen pannenkoeken, spek of worstjes. Een goed voorbeeld van een laat licht ontbijt is yoghurt met wat cornflakes en fruit. Je kan ook rustig een vers sapje en een kopje koffie drinken.
Wit brood of rijst met omelet, havermoutpap met rozijnen en smoothies van fruit met yoghurt. Tussen het ontbijt en de start van de etappe blijven de renners eten: winegums, gels, rijpe bananen, rijstcakejes met honing of sportrepen.
De vezels in deze producten houden namelijk veel vocht (en dus gewicht) vast en zorgen voor veel volume in je maag. Vooral bij intensieve inspanning verhoogt dit het risico op maag- en darmklachten. Kies de dag voor de wedstrijd dus liever voor wit brood, witte pasta en eet na de race weer netjes je fruit en groenten.