Het jong van een zwaan wordt een pul genoemd, of simpelweg babyzwaan.
Voor opgroeiende kuikens is er opfokkorrel of -kruimel voor de eerste fase van 0 tot 2 maanden en een opfokkorrel voor de volgende fase van 2 tot 4 maanden. Ook zijn er micro opfokdrijfkorrels, die op het water bij de kuikens kunnen worden gestrooid. Jonge zwaantjes hebben ook veel behoefte aan gras, sla of andijvie.
Broeden. Broedt van maart-mei. Een nest per jaar met 5-7 eieren. De vrouw broedt die uit in 36 dagen.
Na de winter worden de jongen uit het territorium verjaagd door de ouders, vóórdat ze een nieuw nest maken. Een zwaan leeft in het wild ongeveer 20 jaar. 's Winters leven ze in troepen.
Jonge zwanen hebben minstens 4 maanden zorg nodig. Meestal zorgen de ouders wel 10 maanden. Pas als ze goed kunnen vliegen moeten ze weg: de ouders verjagen ze voor ze een nieuw nest gaan maken.
Als de partner overlijdt, blijft het mannetje of vrouwtje in dat territorium tot zich een nieuwe partner aandient. In deze video zie je vechtende zwanen. Filmer Bob Meeuwis: “Het gevecht was al bezig toen ik langskwam en het was nog gaande toen ik na ruim een kwartier verder ging.
'Als een zwaan een mens aanvalt, doet hij dat eigenlijk altijd om zijn nest met kuikens te beschermen. Verschillende vogels doen dat op verschillende manieren. Een moedereend probeert eventuele bedreigers bij haar jongen weg te lokken door net te doen of ze vleugellam is in de hoop dat je haar volgt.
Benaming baby zwaan
Een zwanenjong wordt officieel een “pul” genoemd (meervoud: pullen).
Vijanden van de volwassen zwanen zijn de vos, honden en obstakels denk hier bij aan hoge gebouwen, bruggen, elektriciteitskabels, treinen, auto's en de mens. Voor jonge zwanen die net uit het ei zijn kunnen gevaar lopen van andere vogels, denk aan eksters, kraaien, kauwen enz.
Maar is dat zwanenvlees wel eetbaar? Volgens De Boom kun je de borstfilet inderdaad eten.
Het heeft niets te maken met een verstuiking of andere blessure. Ook niet met het opvangen van zonnewarmte. De poten worden weliswaar gebruikt als thermoregulator, maar dan precies in omgekeerde richting: een zwaan geeft via de poten warmte af aan het koele water.
De vogels broeden in het hoge Noorden van Scandinavië en Rusland en komen in de winter naar West-Europa. Regelmatig komen in de winter groepen Wilde zwanen naar Groote Wielengebied. Ze slapen met andere zwanen en ganzen in de Ryptsjerksterpolder.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen.Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort.
Zwanen kosten, afhankelijk van de soort, 50 tot 300 euro per stuk. De prijs voor zwanenvoer varieert van 0,5 tot 5 euro per kg.
De jongen van de knobbelzwanen zijn grijs, en worden daarna bruin. Pas in het tweede jaar worden ze wit.
Als er veel uitgescheiden wordt kan dit lijken op huilen, maar het heeft waarschijnlijk niets te maken met emoties. Zeevogels hebben ook een zoutklier, maar die bevindt zich in de neus.
"Ondanks het feit dat de zwaan een beschermd dier is, kan het dier in een grote groep schade aanrichten aan landbouwgewassen. Daarom mag er tussen 15 november en 31 mei in bepaalde gebieden op worden gejaagd.
De wilde zwaan is een wintergast in Nederland. Ze broeden in Fenno-Scandinavië en Rusland en overwinteren op Nederlandse weiden en op wateren in het duingebied. Wilde zwanen zijn slanker dan knobbelzwanen en groter dan kleine zwanen. De wilde heeft een grote, driehoekige gele plek op de snavel.
Zwanen eten zowel land- en waterplanten. Ze eten per dag ruwweg 1,5 tot 2 kilo vers 'groen'. Ze zijn dol op gras. Ter vergelijking: twintig zwanen eten ongeveer evenveel gras als één koe.
Er is weinig maar duidelijke seksuele dimorfie. Het mannetje is groter; hij heeft ook een zwaardere nek.Het mannetje heeft een knobbel bovenop de snavel; bij vrouwtjes ontbreekt die. In de lente zwelt die knobbel aan en wordt de snavel roder.
De zwarte zwaan is niet honkvast. Bij zwerftochten kan hij afstanden van honderden kilometers overbruggen en zorgt zo ook zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend is de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten. Zijn voedsel bestaat uit grassen en waterplanten.
De zwaan legt 7 of 8 witte eieren, die soms groter zijn dan van een gans en die een harde, soms knobbelige schaal hebben. De broedtijd is 2 maanden. Het vrouwtje is pas na twee jaar vruchtbaar.
Zwanen eten gras, waterplantjes en wat ze verder maar vinden op de bodem met hun lange hals. Maar brood (en zeker niet met grote zakken vol in het water gestort) is geen voedsel voor deze dieren.
"Ze zijn niet agressief, maar wel heel temperamentvol. Ze maken zich groot en blazen om hun jongen te beschermen.
Nee, zegt ook Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Zwanen delen wel degelijk klappen uit met hun vleugel. Ze vechten niet alleen met hun snavel, maar ook met hun 'polsen', het sterkste deel van de vleugel.