Tijdens mediation krijgt iedereen de gelegenheid om alles uit te spreken en kwesties goed uit te praten. Daarna zoeken alle betrokkenen samen naar een oplossing. Zodoende kunt u de relatie met uw gesprekspartner ook voor de toekomst behouden of juist goed afsluiten.
Tijdens mediation kunnen u en uw (ex-)partner de problemen bespreken en meningsverschillen uit de wereld helpen. Hierdoor kan het contact na de mediation behouden blijven. U bepaalt zelf, met uw (ex-)partner, wat u afspreekt. Mediation is maatwerk en gericht op wat er in uw situatie tot goede afspraken leidt.
Een mediator behandelt conflicten in de persoonlijke sfeer, zoals echtscheidingen, maar kan ook inspringen bij arbeidsconflicten. Er kunnen zich ook conflicten voordoen tussen burgers en de overheid, tussen buren, tussen consumenten en bedrijven of binnen het onderwijs.
Tijdens de mediation wordt de procedure bij de rechter stilgelegd. Als u het tijdens de mediation niet of slechts gedeeltelijk met elkaar eens wordt, kunt u de juridische procedure (eventueel gedeeltelijk) weer voortzetten.
De belangrijkste voordelen van mediation zijn: U kunt zelf invloed uitoefenen op de oplossing van het geschil. Samen met de andere partij moet er namelijk overeenstemming bereikt worden over deze oplossing. Bij een gerechtelijke procedure legt u de beslissing in handen van een derde (de rechter).
Een mediator kost normaal gesproken ongeveer € 150 per uur (exclusief BTW). Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze legt u vast in de mediationovereenkomst.
Mediation is een effectieve aanpak bij arbeidsconflicten, echtscheidingen, burenruzies en conflicten over de verdeling van de erfenis. Voorwaarde is wel dat jullie hier allebei vrijwillig aan meewerken. Je kan mediation niet afdwingen. Het is een vrijwillig traject.
Bij mediation gelden er twee belangrijke uitgangspunten: vertrouwelijkheid & geheimhouding en vrijwilligheid. Tijdens de mediation word er naast het vinden van een oplossing ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen in elkaar.
Als partijen niet tot een oplossing komen wordt de procedure beëindigd. De klacht- of bezwaarprocedure wordt dan weer opgestart. Dit wordt gedaan door een andere medewerker dan die bij de mediation betrokken was.
Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is echter dat een advocaat in de meeste gevallen maar voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie allebei. Heb je nog goed contact met je partner of hebben jullie samen kinderen?
Mediation kan u helpen om een juridisch probleem op te lossen. Bijvoorbeeld bij een scheiding, een arbeidsconflict of een familieruzie. Mediation betekent dus dat twee partijen in gesprek gaan met de mediator om het conflict uit de weg te krijgen. Er wordt niet ingegaan op het conflict zelf.
Een ander belangrijk verschil is dat scheiden met advocaten (de zogenaamde vechtscheiding) vaak veel meer tijd kost en dus duurder is. Een mediator is vaak sneller klaar met de scheiding, dit is dus goedkoper.
Mediation is in Nederland niet verplicht. De enige manier waarop mediation op het moment soort van “verplicht” gesteld wordt, is als de rechter jullie doorverwijzd naar een mediator. Deze mediator is door de rechtbank aangewezen en rapporteert ook terug aan de rechter. Daar is geen keuze in.
Wat is mediation? Mediation is bedoeld om een onderling conflict op te lossen. Bij arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer of tussen twee werknemers, kan er gekozen worden voor een onafhankelijke bemiddelaar. Deze begeleidt partijen bij de gesprekken met als doel een oplossing te vinden.
Zelf online uw scheiding regelen is op dit moment de meest snelle en goedkope manier van scheiden in Nederland. Dit kan alleen als u nog goed met elkaar kunt communiceren en afspraken kunt maken over alles wat met de scheiding te maken heeft.
Het doel van mediation is om op een snelle en efficiënte wijze tot een oplossing te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Ook let de mediator er op dat de afspraken uit de mediationovereenkomst worden nagekomen.
De onderscheidende elementen van mediation zijn: vertrouwelijkheid, vrijwilligheid partijen, beslotenheid, de positie van de neutrale mediator (niet boven maar tussen partijen) en de aard van het mediation proces ( partijen onderhandelen gericht op ieders belangen).
Om u hierbij te helpen staan hieronder voorbeeld vragen die bij een telefonische kennismaking houvast kunnen bieden: Hoe werkt de mediator? Heeft de mediator inhoudelijke kennis of is dat aan partijen? Is er ruimte/ noodzaak om zelf adviseurs te kiezen?
Let ook op specifieke kennis en ervaring
Let bij het kiezen van een mediator ook op specifieke kennis en ervaring, die voor u relevant is. Zoek bijvoorbeeld een mediator met kennis over ondernemingen, als u een eigen zaak heeft. Of een mediator die ruime ervaring heeft in het begeleiden van kinderen bij een scheiding.
Kosten mediation
Vraag uw mediator hoeveel hij rekent, of vraag om een inschatting van de totale kosten. Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan heeft u misschien recht op een 'toevoeging'. Dat betekent dat de overheid de kosten van de mediator voor u betaalt.
Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict en gaat vaak alleen over het verleden. Met mediation zoekt u samen met de andere partij(en) naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict.
Tijdens de mediationbijeenkomsten verzoekt de mediator beide partijen om zijn of haar kant van het conflict te vertellen. Aan het eind van iedere bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen en maakt een afspraak voor een volgende bijeenkomst. Sommige mediators maken gespreksverslagen, maar dit is niet verplicht.