De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Konjac / Shirataki noedels zijn een soort koolhydraatarme en caloriearme pasta die de laatste tijd erg populair zijn geworden. Deze noodles zijn gemaakt van glucomannan, een in water oplosbare vezel die afkomstig is van de konjac plant.
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
Het Voedingscentrum schrijft een maximale dagelijkse hoeveelheid voor van 6 gram. In één portie van Unox Good Noodles zit 1,33 gram, bij YumYum is dit maar liefst 3 gram. Door producten als instant-noedels zit je dus snel over je dagelijkse zoutlimiet. Zulke hoge zoutgehaltes zijn wel degelijk ongezond.
Zoals je kunt lezen zijn instant noodles zowat het meest ongezonde wat je maar kunt eten. Als je gezondheid je lief is, kun je er dus beter geen gewoonte van maken dit op regelmatige basis te eten.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon en in Indonesië als bihun of mihun.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Wat is het? Chinese mie is gemaakt van o.a tarwemeel en zout. scharrelei. Zowel in de Chinese keuken als in de Indonesische keuken wordt mie vaak bereid, vanwege de gemakkelijke bereiding met verschillende ingrediënten.
Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels.
Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. Ramen is dus niét een bepaald soort noodles zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. Dat maakt al een hoop duidelijk!
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Naar aanleiding van een vraag van een lezer, genaamd MDC: “Wat is beter voor je als je op dieet bent: pasta of rijst?” Het antwoord op deze vraag is erg eenvoudig: het maakt niet zo veel uit of je pasta of rijst eet. Kijk vooral niet naar de verschillen in de hoeveelheid calorieën en vet.
Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie.
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Ons kwaliteitsmerk is DE MIEFABRIEK. Deze overheerlijk noedels zijn te koop bij Hanos en Sligro.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
De bekendste versie van bami is bami goreng: gebakken bami. De basis bestaat uit mie, in de wok gebakken met specerijen en eventueel smaakmakers. Deze basis kan worden uitgebreid met eiwitten zoals kip, varkensvlees en garnalen en groenten zoals paksoi, taugé en kool.
Instant Noodle soep oftewel bamisoep is een soep met noedels en kruiden in een lichte bouillon. Bamisoep is een bekend maaltijd als ontbijt, lunch of diner in Oost- en Zuidoost-Azië. De aard van de noedels variëren van rijst noedels, rijstvermicelli, mungbean noedels (glutenvrij) en ei noedels.
Udon: dikke noedels gemaakt van tarwe. Ramen: van tarwe. Somen: dunne noedels van tarwe met olie.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.