Ga in je meterkast op zoek naar de slimme meter (blauwe cirkel afbeelding). Bij de meeste modellen wordt aangegeven hoeveel volt de aansluiting heeft. Staat er 220/230 V, dan heb je een 1 fase-aansluiting.Staat er 380/400 V of 3×220/230 V, dan heb je een 3 fase-aansluiting.
Je kunt ook eenvoudig in jouw meterkast zien wat voor aansluiting je hebt. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V?Dan heb je een 1-fase aansluiting.Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Welke aansluitwaarde heeft mijn elektriciteitsaansluiting? Je vindt de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting terug op de jaarrekening van je energieleverancier. De meeste particulieren en andere kleinverbruikers hebben een hoofdzekering met een capaciteit van t/m 3x25A of t/m 1x35A.
Wanneer u een twee fasen aansluiting in de meterkast heeft zult u twee groepen zien die gekoppeld zijn aan 1 schakelaar. Wanneer u alleen enkele groepen met ieder een eigen schakelaar ziet, heeft u een 1 fase aansluiting.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter.Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
U kunt perilex aansluiten op een 1-, 2- en 3-fase aansluiting.
Hoe de fasedraad wordt weergegeven in een aansluitschema is afhankelijk van het aantal fasen van de aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting wordt de fasedraad aangeduid met de letter L. In een aansluitschema bij 3 fasen zijn er drie draden, deze worden aangeduid als L1, L2 en L3.
Wil je per se wil koken op inductie maar echt geen aparte groep in je meterkast en geen 5-polige wandcontactdoos hebben? Dan moet je kiezen voor een 1 fase inductiekookplaat. Zoek dan in een webshop of vraag in de winkel naar een kookplaat die geschikt is voor een 1 fase aansluiting.
Meestal staat niet in de meterkast weergegeven wat je aansluitwaarde is. Deze kun je terugvinden in je jaarafrekening.
In de meterkast vindt de installatie van de krachtstroom aansluiting meestal plaats. De elektrische installatie in deze meterkast verzwakt de stroom tot 230 volt. Vervolgens verspreidt het naar de overige elektrische aansluitingen in het huis. Dit wil dus zeggen dat uw huis vaak al krachtstroom heeft.
In je meterkast zie je welke aansluiting jij thuis hebt. Op je meter zie je dan bijvoorbeeld '230 V' staan bij een 1-fase aansluiting of '3 x 230 V' bij een 3-fasen aansluiting. Je kunt het ook bij je netbeheerder (Liander of Enexis bijvoorbeeld) opvragen.
3 x 35 ampère
Dit is een zwaardere huisaansluiting die geschikt is voor apparaten die wat meer vermogen nodig hebben. Denk aan een sauna of bubbelbad. Als we deze aansluiting uitvoeren met een automaat dan wordt de aansluitwaarde 3 x 40 ampère.
Een 3-fasen aansluiting bestaat, en de naam zegt het al, uit drie fasedraden en een nuldraad. De meest voorkomende 3 fase aansluiting is 3x25A, en bij 1 fase is dit doorgaans 1x35A.
Een 3 fase aansluiting aanvragen
Een erkend installateur informeert je hierover. Je kunt je aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Een 3-fasenaansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.
Als er twee groepen met elkaar verbonden zijn die samen een schakelaar delen, dan kan je spreken over een 2 fase aansluiting. Ook kan je een 2 fase aansluiting herkennen aan de twee fasedraden, twee nuldraden en de aardedraad.
Een 3-fasen aansluiting zorgt niet per se voor hogere maandelijkse kosten dan een 1 fase-aansluiting. Maar heb je veel apparaten in huis die veel stroom gebruiken? Dan kan het wel zo zijn dat de maandelijkse kosten wat omhoog gaan. Kijk daarom goed of je al bij een voordelige aanbieder zit of stap over zodra dit kan.
De fasedraad bij een eenfasespanning wordt aangeduid met de letter 'L', wat staat voor live. Bij tweefasespanning of driefasespanning worden de fasedraden aangeduid met 'L1' L2' en 'L3'. Bij meerfasespanning wordt ook wel gesproken over krachtstroom.
Het verschil tussen een standaard stopcontact en een perilex aansluiting is niet alleen aan de voorkant zichtbaar. Aan de achterkant zijn de verschillen namelijk alleen nog maar duidelijker. Zo tref je hier geen drie draden aan, zoals bij een geaard stopcontact het geval is, maar vijf.
De 2-fasen inductiekookplaat kan worden beschouwd als 'het beste van beiden': weinig kosten bij aansluiting (zeker als reeds een Perilex aansluiting met kookgroep aanwezig is) maar toch beschikking over veel meer vermogen dan de 1-fase kookplaten, met alle voordelen van dien op gebied van gemak, snelheid en comfort.
Een 3 fasen inductie kookplaat is niet specifiek beter dan een 2 fasen inductie kookplaat. Doordat de inductie techniek zich steeds beter ontwikkeld wordt een inductie kookplaat van 2 fasen steeds meer de standaard.
De kosten voor een 3 fase aansluiting zijn gemiddeld tussen de €740 en €1.100 inclusief btw.
Een omvormer sluit je aan op 1-fase of 3-fasen aansluitingen. Wekken je zonnepanelen meer dan 3.680 Watt op, dan heb je een 3-fasen omvormer nodig.
Je kunt een aanvraag indienen bij de netbeheerder om je groepenkast om te laten zetten naar 3-fase. Vaak moet er een nieuwe stroommeter geplaatst worden, maar sommige woningen zijn al voorbereid op 3-fase stroom en dan gaat het slechts om een kleine aanpassing.