Uw bezittingen in uw woning kunt u verzekeren met de inboedelverzekering. Zoals kleding, meubels en audio. In de praktijk blijkt dat schade aan kleding of diefstal van een zonnebril juist vaker buiten de woning voorkomt. Op een inboedelverzekering is deze schade helaas niet gedekt.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Onder inboedel verstaan we alle losse spullen in uw woning die u zo kunt verhuizen zonder iets stuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding, meubels, apparatuur en uw laptop.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Schade vergoed of gerepareerd
Maar kan bijvoorbeeld je laptop of tafel niet meer gerepareerd worden dan krijg je vaak de nieuwwaarde uitgekeerd. Wel zijn hier uitzonderingen op. Bedraagt de dagwaarde nog maar 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd.
Meestal is je werkgever aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt aan een ander of spullen van een ander. Je bent dan niet verzekerd op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Jouw werkgever heeft daar zelf een verzekering voor afgesloten.
De meeste verzekeraars hebben een dekking die schade aan jouw inboedel (dus ook de winterjas!) vergoedt. Het claimen van de schade gaat vrij eenvoudig: je geeft bij de verzekeraar op dat je schade aan je jas hebt. De inboedelverzekeraar beoordeelt je claim en de kans is groot dat je de dagwaarde terugkrijgt.
In de regel wordt onder gevolgschade verstaan: alle schade die niet direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Alle losse spullen in jouw huis vallen onder jouw inboedel, dit zijn de spullen die je kunt pakken zonder iets kapot te maken. Hierbij kun je denken aan meubilair, kleding en servies. Hiernaast valt bijvoorbeeld ook behang en laminaat onder jouw inboedel.
Je inboedel verzeker je niet met de Opstalverzekering. Wil je je spullen in je huis toch goed verzekeren? Dan kun je zelf een Inboedelverzekering afsluiten. Bij koopappartementen hoort de VvE een opstalverzekering af te sluiten.
Lijfsieraden zijn sieraden die (edel)metaal, gesteente, mineraal, ivoor, (bloed)koraal of vergelijkbare stoffen bevatten. Sieraden draag je op het lichaam. Denk aan een armband, een ketting of ring. Parels en horloges zijn ook lijfsieraden.
De verzekerde som, die bij het aangaan van de verzekering vastgesteld wordt en het bedrag aangeeft waarvoor de verzekerde zijn belang wenst te dekken, is het maximum tot waar schade wordt vergoed en geeft het bedrag aan waarover de premie wordt berekend.
In het algemeen heeft u 5 jaar de tijd om uw schade te claimen. De verjaringstermijn van 5 jaar begint te lopen vanaf het moment dat de schade bij u bekend is. Het is daarom van belang dat er zo snel mogelijk iemand aansprakelijk wordt gesteld.
Kenmerken van een schadeverzekering
Je betaalt premie op basis van de waarde (bijvoorbeeld de cataloguswaarde) van de verzekerde zaak (verzekerde som). Je ontvangt een vergoeding na een gedekte schade (bijvoorbeeld na een aanrijding) Je ontvangt een vergoeding voor de werkelijk geleden schade.
Wil je liever niet de schade melden? Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
Gevolgschade door daklekkage wordt gedekt, mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Het opsporen van een lekkage met het eventueel bijkomende breekwerk wordt ook vergoed. De reparatiekosten om de oorzaak te herstellen, worden echter meestal niet vergoed. Verzekeringen gaan verschillend om met gevolgschade.
Voor schade als gevolg van ongevallen in de privésituatie van de werknemer, is de werknemer zelf verantwoordelijk. Maar ook weer niet altijd. Bijvoorbeeld als hij gewond raakt door een skiongeval en het skiën onderdeel is van een verplicht bedrijfsuitstapje.
Gevolgschade uitsluiten
Dit voorkomt dat discussie ontstaat over de uitsluiting. Een bepaling waarin staat dat aansprakelijkheid voor gevolgschade is uitgesloten, kan tot een conflict leiden. Specifiek omschrijven welke schade gevolgschade is, voorkomt onduidelijkheid en een mogelijk geschil.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Het risico van verlies of diefstal is in dat geval voor rekening van de gast. Als een gast verplicht is om zijn jas af te geven ligt de zaak anders. Het maakt dan ook niet uit of men wel of niet heeft betaald voor het gebruik van de garderobe en je kunt dan door de gast aansprakelijk gesteld worden voor de schade.