Zeldzame metalen zijn essentieel bij de productie van bijvoorbeeld halfgeleiders en accu's en batterijen. Denk daarbij onder meer aan lithium, magnesium, cobalt, arseen, gallium, germanium, hafnium, indium, scandium, seleen en telluur. Er zijn steeds maar kleine hoeveelheden nodig, maar die moeten wel voorhanden zijn.
Zeldzame aarden, zeldzame aardelementen of zeldzame aardmetalen zijn zeventien zware scheikundige elementen die van nature in het heelal voorkomen.
Zeldzame aardmetalen, zoals het magnetische neodymium, zijn onmisbaar voor computers, elektrische auto's en windmolens. Maar de productie ervan ligt voor 95 procent in handen van China.
In China is mijnbouw een belangrijke bron van inkomsten. Naast steenkool wordt er onder andere aardolie, aardgas, goud, uranium en andere metalen gewonnen.
Verder wordt er in China tin, molybdeen, mangaan, lood en zink en bauxiet gewonnen en de Chinese bodem bevat ook aanzienlijke hoeveelheden goud, platina, nikkel, titaan, grafiet, fosfor, vloeispaat en kwik. Daarnaast zijn er ook asbest, zwavel, zout en fosfaat in enige mate te vinden.
De conductoren kunnen pure elementen zijn zoals silicium, germanium of verbindingen zoals galliumarsenide of cadmiumselenide. Welke dus gebruikt worden voor het ontwikkelen voor de chips.
Maar Oekraïne heeft nog veel meer te bieden. Zoals Kenneth Carroll op Linkedin duidelijk maakt, herbergt het land een heleboel waardevolle grondstoffen. Zo heeft Oekraïne het meeste (winbare) uranium van alle Europese landen. In een tijd waarin kernenergie weer in belangstelling staat, is zo'n voorraad niet verkeerd.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.
Uit China halen we relatief veel hightechproducten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 43,0 miljard euro in 2019. In termen van waarde is China, met een aandeel van ruim 9 procent, onze derde handelspartner voor de import van goederen, na Duitsland en België.
Niet veel meer dan 16 procent van de producten die China importeert komt uit de EU. Van geen enkele goederengroep komt het aandeel van de EU boven de 20 procent uit. Het percentage van het totaal dat uit de EU komt, is het hoogst bij machines en vervoermaterieel.
Meer dan de helft van de kobalt uit Congo gaat naar China, waarvandaan het verwerkt in chips en andere halffabricaten de westerse markten bereikt.
Europa belangrijkste grondstoffenleverancier
De import van grondstoffen komt voor twee derde uit Europese landen. Veel fossiele brandstoffen zoals aardolie komen uit Rusland en Noorwegen, zand en grind uit de buurlanden, granen uit Frankrijk. Metaalertsen en sojabonen komen vooral uit Brazilië.
Grondstoffen zijn materialen die in een proces gebruikt worden om iets te maken of te fabriceren. Specifiek natuurlijke grondstoffen zijn stoffen die in de natuur gevonden worden, zoals vruchtbare aarde, olie, mineralen, hout en andere gewassen.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Duitsland
Bovenaan de lijst met populaire importproducten staan natuurlijk de Duitse auto's en auto-onderdelen, maar ook machines, chemische producten, metalen, voedingsmiddelen zoals groente en fruit en textielproducten van onze oosterburen doen het goed op de Nederlandse markt.
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Speelgoed, elektronica en huishoudelijke artikelen zijn vaak 'made in China'. China is in een halve eeuw veranderd van een centraal geleide, in zichzelf gekeerde economie in een economische grootmacht.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Europese landen zijn het rijkste
De meest welvarende landen bevinden zich voornamelijk Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië, maar ons continent springt er, niet geheel tegen de verwachting, uit. Geen enkel land uit Zuid-Amerika en Afrika halen de normering.
Bijna 85 procent van de Ethiopische bevolking voedt zich met landbouw afhankelijk van regen. In het noorden van Ethiopië is meer dan 90 procent van de oogst verloren gegaan. De droogte zorgt bovendien voor ernstige veesterfte, waardoor nomaden in het zuiden geen bron van inkomsten en voedsel meer hebben.
In één mobiel zit 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium. Te weinig om het er zelf uit te halen, maar voor recyclebedrijven betekent het big-business.
Tin zal een steeds duurder materiaal gaan worden omdat het een schaars product is. Men probeert wel wat te recyclen maar een groot deel gaat verloren en de bodem zal op den duur uitgeput raken. Ongeveer één derde deel van alle tin wat we gebruiken is afkomstig uit Indonesië.
Rusland is een van de grootste producenten van grondstoffen als ijzererts, staal en allerlei soorten metalen. Zo is het land verantwoordelijk voor de helft van de wereldproductie van palladium, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in uitlaten van auto's, telefoons en tandvullingen.