Bemesting Paprika Capsicum annuum - Gele paprika Gebruik hiervoor een vloeibare meststof welke u met met het gietwater meegeeft. Of een vaste meststof, deze kunt u rond de planten strooien. Plant 2-4 per m2.
Geef paprikaplanten bij het uitplanten (of 4 weken na het oppotten) wat organische moestuinvoeding en herhaal dat in juli. Geef niet teveel voeding want dat zorgt voor veel groei en blad maar weinig paprika's.
De paprika behoort tot de gulzige planten en heeft daarom veel meststof nodig. Als je plant in een pot is aangeplant, kan je een vloeibare meststof gebruiken.Die voeg je om de twee weken aan het gietwater toe volgens de dosering die is aangegeven op de verpakking.
Hoeveel water heeft een paprikaplant nodig? Een paprikaplant staat niet graag drijfnat maar zeker ook niet (langdurig) erg droog. Je mag de grond best eens op laten drogen, maar geef dan wel zo snel mogelijk weer wat water. Geef ook niet te veel water in één keer maar spreid het.
Paprika zaailingen hebben veel zon nodig, als je niet beschikt over een zonnig raam gebruik dan een voorgroei TL of spaarlamp. Gebruik je een kweektent, dan kun je direct daarin zaaien. Pas wel op met het licht. Als het te fel is kunnen de jonge plantjes uitdrogen of zelfs verbranden.
Een lichte plaats, maar in de schaduw van direct zonlicht, wordt aanbevolen voor de teelt. Sterke zon kan bladeren onder glas verbranden. Buiten daarentegen genieten paprikaplanten van de zon. Een goed doorlatende, voedzame grond met voldoende vocht en een middelhoog voedingsgehalte is geschikt als substraat.
Maar welke groenten hebben dan wel extra voedingsstoffen nodig? Dat zijn onder andere: bonen, druiven, kool- en bladgewassen, tomaten, courgette, aardbeien, pompoen, komkommer, prei en paprika kunnen wel wat extra's gebruiken. Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk.
Paprika- en peperplanten toppen
Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika's en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.
Na uitgezocht te hebben welke soort paprika je wilt begin je met het zaaien in bijvoorbeeld in kweekbakjes. De beste periode om dit te doen is vanaf eind februari tot mei. Bedek de zaden voorzichtig met wat aarde, niet meer dan 1 cm.
Je kiest dus zelf welke kleur paprika's je gaat oogsten. Bij het zogeheten 'groen plukken' heb je een grotere opbrengst, maar dan krijgen ze dus niet meer een andere kleur. Ongeveer een maand daarna wordt de paprika geel, rood of oranje aan de plant. Wanneer de paprika geel, rood of oranje aan de plant wordt.
Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
Wil je paprika zaaien, doe dat dan niet naast bonen. Broccoli doet het niet goed naast oregano en tomaat. Houd mais ver van bieten en selderij. Combineer liever geen erwten met bloemkool.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Kan paprika tegen regen? Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Je kunt sowieso, ook zonder toppen, besluiten om de allereerste bloemen te verwijderen van de plant, zodat de energie gaat in de groei van de plant, en later pas in het maken van de vrucht. In tegenstelling tot tomatenplanten hoef je paprika- en peperplanten niet te dieven.
Snoei de planten liever niet, verwijder alleen lelijke/dode bladeren/takjes. Geef minimaal water en zet ze in een raamkozijn bij maximaal 10 tot 12 graden. Na de winter snoei je de planten in maart terug, geef ze voeding en meer water, en zet ze warmer tot ze in mei weer naar buiten kunnen.
Om de pH op peil te houden kunt u 5 à 10 kg tuinkalk per 100 m2 strooien. Strooi bijvoorkeur in het najaar, in het vroege voorjaar of op de nog bevroren grond. In moestuinen de kalk licht inwerken. Nogmaals: dus niet bij zuurminnende gewassen toepassen!
De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden. Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.
Paprika in de tuin of in de serre aanplanten
Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt.
Paprikamix zaden telen
Beter is het toch wel om paprika zaden binnen te zaaien. Dit kun je doen vanaf maart tot en met mei. Als de paprika plantjes opgekomen zijn en groot genoeg zijn, kun je ze verspenen en in potten, bakken, in de kas of in de vensterbank zetten.
Paprika kweken
Je start rond eind februari – midden maart. Een zaaibakje op de vensterbank is ideaal. De zaden kiemen het best bij een temperatuur van 18 tot 25°C. Met voldoende vocht en warmte zullen de zaden kiemen rond de 10 tot 15 dagen.