Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.
Er zijn 2 Heinz fabrieken 1 in USA en 1 in Elst gld maar het is een Duitse naam dus waarom geen fabriek in Duitsland.
In Nederland verkoopt Kraft Heinz naast Heinz en Planters ook echte Nederlandse merken als Honig, Brinta, Roosvicee, Karvan Cévitam, Wijko, Venz en De Ruijter.
In 2013 werd Heinz overgenomen door Berkshire Hathaway, het conglomeraat van Warren Buffett. In 2015 nam het Kraft Foods over en de combinatie is verder gegaan onder de naam Kraft Heinz Company.
De Heinz tomaten
Heinz kiest ervoor om hun tomaten door de zon te laten rijpen, daarom worden de tomaten die zij gebruiken onder andere verbouwd in Spanje, Portugal en Californië. De eerste stap, die absoluut essentieel is, naar een lekkere ketchup is namelijk het gebruik van een goede en lekkere tomaat.
Volgens een verklaring stamt het woord uit het dialect van Amoy (heden: Xiamen) in Oost-China en is het woord ketchup een Engelse verbastering van ketsiap, een saus uit gegiste vis.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Kraft Heinz maakt kwalitatieve & pure producten zoals ketchup, pastasaus, beans en nog veel meer onder de merknaam Heinz. Daarnaast maakt Kraft Heinz alle producten van Honig, De Ruijter, Venz, Wijko, Brinta, Amoy, Karvan Cévitam, Roosvicee, HP, Lea Perrins en Heinz International.
Bovenop de klassieke smaken zoals zongedroogde tomaten en curry heeft de voedingsreus wereldwijd inmiddels 20 verschillende variëteiten ketchup in de supermarkt staan: gaande van exotische smaken zoals ketchup met jalapeno peper of sriracha (een scherpe saus) tot gezonde versies zonder suiker of zout en zelfs een zoete ...
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Druppel wat azijn op de vlek en laat dit inwerken. U kunt er daarna ook nog wat afwasmiddel overheen wrijven. Was het kledingstuk daarna normaal. Dit werkt hetzelfde als azijn.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
72% GECONCENTREERDE TOMATENPUREE.
De meeste flessen worden gemaakt van geconcentreerde tomatenpuree. Sommige fabrikanten vermelden het percentage , velen niet. Het bekende tomatenketchup-merk HEINZ vertelt graag, dat zij per 100 gram ketchup 148 gram tomaten gebruiken.
Hoewel er veel suiker zit wordt de smaak van de ketchup niet onder "zoet" geschaard. De smaak van valt onder de categorie umami. Dit is de vijfde basissmaak in het rijtje van zoet, zout, bitter en zuur.
de ketchup
naamw. (m.) 1) Extract 2) Gekruide tomatensaus 3) Pikante saus 4) Pikante tomatensaus 5) Pittige tomatensaus 6) Saus 7) Saus met tomaten en kruiden 8) Smaakmaker 9) Tomatenketchup 10... Angelsaksische, zoetzure emulsie, meestal met tomaten en soms sterk gekruid (hot ketchup).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.