Evenals de menselijke moedermelk bevat ook paardenmelk unieke eigenschappen: het bevorderen van de stofwisseling, verbeteren van het immuunsysteem en het beschermen van het lichaam tegen kwaadaardige bacteriën. Verder hebben moedermelk en paardenmelk dezelfde positieve effecten op de darmflora.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Moedermelk is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief. Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby.
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Nee, een duur merk is niet beter dan een goedkoper (huis)merk. Dat A-merken duurder zijn, heeft andere redenen. Zo steken fabrikanten van bijvoorbeeld Nutrilon, NAN Optipro en Hero Baby veel geld in onderzoek en productontwikkeling. Niet alleen voor 'gewone' baby's, maar ook voor te vroeg geboren of zieke baby's.
Kunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's.
Elk ziekenhuis bepaalt zelf met welk merk ze werken. Zowel Nutrilon als Nan zijn goed voor de baby. De melk bevat alle vitaminen en mineralen die de baby nodig heeft. Daarnaast zijn ze verrijkt met omega 3 vetzuren, ijzer en zink wat goed is voor de verdere ontwikkeling van de baby.
Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1. De naam zegt al genoeg, deze 'volledige zuigelingenvoeding' is geschikt voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van 6 maanden.
Wat wel opvalt is het verschil in prijs. Kruidvat eigen merk is het goedkoopste, maar Nutrilon is niet eens het duurste, dat is Nestlé NAN. Op hun website staat dat dat komt omdat ze het allerbeste eiwit gebruiken.
Geen rijstmelk onder 5 jaar
Het is een beetje afhankelijk van waar de rijst geteeld wordt, maar er is een risico dat er te veel arsenicum wordt opgenomen in de rijstkorrels. Arsenicum is een zwaar metaal dat van nature in de bodem voorkomt. En dat is niet gezond voor een klein kinderlijfje.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Andere dingen die je kunt doen met moedermelk, maar die wel met voeding te maken hebben: Maak eens een recept waarbij de melk wordt vervangen door moedermelk, bijvoorbeeld pannenkoeken. Verwerk de melk in een smoothie. Zodra jullie kind oud genoeg is, kun je de melk ook invriezen en er ijsjes van maken.
Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. De melkaanmaak gaat continu door. Hoe leger de borst is, hoe meer melk er aangemaakt wordt.
Flesvoeding heeft andere nadelen: je moet het kopen, kost relatief veel geld, je moet eraan denken voldoende mee te nemen, altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten. Het grote voordeel van flesvoeding is dat je het voeden ook aan andere kan overlaten.
Borstvoeding is licht verteerbaar, en zal na ongeveer anderhalf uur helemaal verteerd zijn. Kunstvoeding is minder gemakkelijk verteerbaar, en gemiddeld doet een kindje er 3.5 uur over om deze helemaal te verteren.
Met de resultaten van hun onderzoek werd flesvoeding zo aangepast dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt. Dat maakt van flesvoeding een prima alternatief. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.
Je kunt niet zomaar overstappen op een ander merk babyvoeding. Dat kan allerlei ongewenste effecten hebben. Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen probleem. De verschillen tussen vergelijkbare typen voedingen van verschillende merken zijn heel klein.
De supermarkt zegt dat handelaren in het hele land Nutrilon 1 tot en met 5 opkopen en het poeder verschepen naar China. Daardoor grijpen Nederlandse klanten vaak mis. Filialen van Albert Heijn mogen nu maximaal twee pakken per klant per dag verkopen en alleen bij de servicebalie.
Naar schatting kost flesvoeding zo'n € 30 per maand, tenzij je baby last heeft van allergieën en hypoallergene flesvoeding nodig heeft - die is namelijk aanzienlijk duurder.
Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan. Je kan je dit merken, doordat je baby: Je tepel loslaat. Langzamer gaat drinken, met meer of langere pauzes tussen het slikken.
Onthoud: een baby is misschien wel twee uur aan de borst, maar als hij slechts twee minuten werkelijk 'drinkt' (open -> pauze -> sluit- manier van zuigen), zal hij nog hongerig van de borst af komen. Als de baby aan de borst snel in slaap valt, kun je borstcompressie toepassen om de melkstroom op gang te houden.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.