Naast vers gras krijgen de biokoeien ook biologisch ruwvoer (grasklaver), verse of gedroogde biologische voedergewassen (bv. luzerne) of biologisch kuilvoer te eten. Tenminste 60% hiervan moet de bioboer zelf telen of aankopen bij een ander biologisch landbouwbedrijf uit de EU.
Biologische melk wordt geproduceerd op een manier die beter is voor de koe, het land en het milieu in vergelijking met gewone melk. Biologische melk komt van een biologische melkveehouderij, gewone melk komt van een boerderij die we intensieve of gangbare melkveehouderij noemen.
Biologische melk
Biologisch van Nederlandse bodem of biologisch dynamisch (Demeter of Zuiver Zuivel) zijn andere goede opties. Deze keurmerken stellen minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen wel veel meer buiten: minimaal 180 dagen, gemiddeld acht uur per dag.
Het gehalte aan verzadigde vetten, vitaminen en mineralen is in alle soorten melk vergelijkbaar. Maar biologische melk bevat ruim de helft meer (goede) omega-3-vetzuren dan conventionele melk. Volgens de onderzoekers is dat verschil te verklaren doordat biologische koeien meer buiten grazen.
Onze melk is niet zomaar melk
We werken volgens biologische richtlijnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de koeien lekker naar buiten kunnen en er geen kunstmest of chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op het land. Dat is wel zo natuurlijk.
In 2020 willen we dat 20% van onze producten biologisch is; gemaakt van melk afkomstig van biologische koeien. Deze melkkoeien krijgen 100% biologisch voer en hun wei is niet bewerkt met kunstmest of chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Volgens een woordvoerder zal FrieslandCampina de gestegen prijzen van niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld energie, cacao en vanille zoveel mogelijk doorberekenen aan zijn afnemers. Dat zijn onder meer de supermarkten. Het is uiteindelijk aan de supers zelf om hun prijzen in de schappen te bepalen.
Albert Heijn, met zo'n 850 winkels de grootste supermarktketen in Nederland, laat de consument met een Hollands vlaggetje subtiel weten waar de melk vandaan komt. „De melk van ons huismerk is afkomstig van Nederlandse koeien in Nederland.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Biologische volle melk bevat meer omega-3-vetzuren (gezonde vetten) dan gewone melk. Het hogere percentage lijkt spectaculair, maar vertaald naar een dagelijkse voeding is de meerwaarde beperkt. Of overschakelen op biologische melk beter is voor onze gezondheid is niet aangetoond en dient verder onderzocht te worden.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Voor zuivelproducten die we in Nederland produceren, kiezen we alleen voor melk die voldoet aan een van de duurzaamheidsprogramma's: Stichting Weidegang, Beter voor de Koe-programma van Melkunie of biologisch gecertificeerd door Skal (Arla Biologisch).
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Het dierenleed dat zuivel heet. Wat wil het geval? Afgelopen zomer voerde Dier&Recht campagne onder de naam 'Stoppen met Zuivel'. De stichting wees op een ongemakkelijke, maar onomstotelijke waarheid: de productie van melk, kaas, kwark, yoghurt en andere zuivelproducten gaat gepaard met ernstig dierenleed.
De zwart- en roodbonte koeien worden in Nederland, Belgie en Duitsland gehouden. Zo komt de Milbona-melk uit de regio Ammerland, net over de grens bij Groningen.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Bij huismerken van diverse supermarkten zoals C1000, Jumbo, Aldi en Lidl is niet duidelijk waar de melk vandaan komt. De meeste melk komt uit Nederland. De kans is aanwezig dat de zogenaamde melkstromen de komende jaren veel internationaler worden.
Sojamelk, de klassieke melkvervanger
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk. Sojamelk scoort gemiddeld wat calorieën betreft en vormt een goede bron van eiwitten en calcium.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm.
De basis voor de coöperatie Arla Foods werd rond 1880 gelegd. Toen bundelden melkveehouders in Denemarken en Zweden hun krachten voor één gemeenschappelijk doel: het produceren en leveren van hoogwaardige zuivelproducten. Zij vormden kleine coöperaties die vervolgens investeerden in gezamenlijke zuivelfabrieken.
Verse vlinders hebben een bleekgroene kleur, die vrij snel verbleekt tot melkwit. De witte centrale dwarslijnen zijn vrij regelmatig waarbij de buitenste vrijwel recht verloopt. Doorgaans blijven deze lijnen duidelijk zichtbaar.
De Lactosevrije melk van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De melk wordt met behulp van lactase en een speciale filtertechniek vrij van lactose gemaakt. Dat maakt de melk makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.