Neem magere zuivelproducten Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Havermelk bevat haver-bètaglucanen, die kunnen helpen om normale cholesterolwaarden te behouden wanneer u 3g per dag consumeert als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Een glas havermelk van 250 ml levert 1g bètaglucanen (een kom pap gemaakt met 40g haver levert 2g bètaglucanen).
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. '
Als u uw cholesterol- of verzadigd vetinname wilt beperken, of gewoon gezonder wilt eten, kunnen de volgende tips helpen: Vervang kazen door hüttenkäse of ricotta in uw recepten.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Sojamelk : Geen cholesterol, maar mogelijk calciumgebrek
Omdat de bron van sojamelk een plant is, bevat het geen cholesterol en slechts verwaarloosbare hoeveelheden verzadigd vet. Sojamelk bevat ook 7 g proteïne per portie, wat geweldig is voor een hartgezond dieet.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
DE HAMVRAAG: IS OPTIMEL GEZOND? Als we deze vraag heel eerlijk moeten beantwoorden: nee.Het bevat veel additieven. En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.
Skyr is een geconcentreerd zuivelproduct met veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Doordat het altijd wordt gemaakt met magere melk, is het vetarm, en het bevat ook amper suikers.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Met drie kopjes groene of zwarte thee per dag kan je al een cholesterolverlagend effect bereiken. Sojadranken: Soja bevat weinig verzadigd vet. Als je verzadigde vetten vervangt door sojaproducten, kan dat een positief effect hebben op je cholesterolgehalte.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).