SSRI's, waaronder citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline, worden vaak voorgeschreven voor angst en depressie. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaken deze geneesmiddelen bruxisme vanwege hun antiserotonerge en antidopaminerge werking.
Bijwerking in de mond
Droge mond: antidepressiva, antihistamiinica, antipsychotica. Tandverkleuring: Extrinsiek (reversibel): orale antibiotica. Intrinsiek: tetracycline, fluor-verbindingen in hoge dosering.
Omdat de echte oorzaak moeilijk te behandelen is kun je voor een tandenknarsen bitje gaan. Dit is een speciaal bitje dat je tijdens de slaap draagt. Het bitje beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft het tandenknarsen bitje overigens niet elke nacht te dragen.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Antidepressiva. Van antidepressiva en dan voornamelijk van de anticholinerg werkende antidepressiva is bekend dat ze een verminderde speekselsecretie kunnen veroorzaken, zodat het risico op cariës is vergroot (type I/A-bijwerking).
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren. De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit.
Een zwak gebit wordt in veel gevallen veroorzaakt door (een combinatie van) verkeerde eetgewoonten, slechte verzorging, een gebrek aan periodieke controles bij een tandarts, enzovoorts. Het vermijden van de tandarts is vaak het gevolg van angst voor de tandarts.
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor.
Kosten. Voor slechts €120,- maken we uw bitje op maat van uw gebit. We geven u daarbij ook instructies over het dragen en schoonhouden. U bent verzekerd van een knarsgebitje dat goed en comfortabel zit en helpt tegen het knarsen van uw tanden.
Hoelang doe ik met de knarsplaat? Dit is per persoon verschillend. Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee. Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
De fysiotherapeut kan helpen bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Hierbij moet je vooral denken aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen/klemmen, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
Hoe kom ik erachter of ik tandenknars? Omdat tandenknarsen vaak gebeurt tijdens de slaap, weten de meeste mensen niet dat ze knarsen. Een zeurende, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak wanneer je wakker wordt, is een goed merkbaar symptoom van bruxisme.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
De kans op cariës (gaatjes), gingivitis en parodontitis (tandvleesontstekingen) is groter bij stress door een veranderde speekselproductie.
Oorzaak van tanderosie. De oorzaak van tanderosie is zuur. Zuren zitten bijvoorbeeld in je voedsel, drinken, snoep of in je maagzuur. Er is bij iedereen een natuurlijk slijtageproces wat de tanden wat doet afslijten.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
De meest populaire methode om tandenknarsen aan te pakken is zonder twijfel het anti knarsbitje, ook wel de obeetplaat of splint genoemd. Het werkt eigenlijk heel simpel. Dit anti knarsbitje plaats je in de mond, tijdens het slapen of overdag, en dit zorgt ervoor dat je niet kan knarsen.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Doel van een splint
Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Tandenknarsen komt vooral voor bij kinderen en in de slaap. De oorzaak ligt in de stand van het gebit, maar tandenknarsen wordt soms ook als slaapstoornis gezien. Bijkomende symptomen zijn hoofdpijn, oorpijn en kaakpijn.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
En wat blijkt? Het is dus gewoon echt waar. Jouw tandarts (of mondhygiënist, of orthodontist) kan ECHT zien of jij (vaak) blowjobs geeft. Maar mocht je je nu heel ongemakkelijk voelen: kalm aan, is niet nodig.
Is uw gebit dusdanig beschadigd of versleten en is een kleine ingreep bij de tandarts niet voldoende? Wanneer een grotere ingreep nodig is om uw gebit in zijn oude staat te herstellen kan een gebitsrenovatie uitkomst bieden. De Gebitskliniek beschikt over de nieuwste technieken op het gebied van gebitsrenovaties.