Heeft u vooral last van vaak plassen, nadruppelen, moeilijker uitplassen of een zwakkere straal? Dan kunt u soms medicijnen krijgen die de spieren in uw prostaat en plasbuis ontspannen. Voorbeelden zijn alfuzosine of
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
Met adviezen van een diëtist is het dan opgelost. 's Nachts veel moeten plassen kun je voorkomen door na acht uur niet meer te drinken, en zeker geen koolzuurhoudende dranken, caffeïne, of citrusfruit. Bekkenbodemtraining heeft ook vaak een goed resultaat. ' En nog een tip, vult Marina haar aan.
Aandoening van de urinewegen
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Ouderen houden meer vocht vast
Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam. Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht.
Oorzaken van plasproblemen
een overactieve blaas. te gespannen bekkenbodemspieren. te slappe bekkenbodemspieren. een verzakking van de blaas.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Bij een urineretentie is het van belang om de urine weg te laten stromen omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Het plaatsen van een katheter waardoor de urineafvoer plaats vindt, zal de klachten direct verminderen. Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing.
Het kan leiden tot recidiverende infecties, incontinentie, overactieve blaas en beschadiging van de m.detrusor. Dit laatste versterkt de chronische retentie. Bij een acute retentie verliest de patiënt in korte tijd de mogelijkheid om te plassen (vrijwel) geheel.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Normaal gesproken produceert ons lichaam 's nachts meer vasopressine, het hormoon dat de urine concentreert, dan overdag. Zo worden we niet wakker om te plassen. Als je 's nachts niet genoeg vasopressine produceert, blijft de urine te veel aangelengd, zodat de blaas snel vol zit.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken. Een deel is 'primair' wat betekent dat er overactiviteit is ontstaan zonder dat we een andere oorzaak hebben gevonden.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Antwoord: Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Ook slaap je onrustig omdat je 's nachts vaker wakker wordt om te plassen. Vaak plassen`s nachts; het hart hoeft 's nachts vaak minder hard te werken waardoor het bloed weer beter weggepompt wordt. Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
Meest voorkomende bijwerkingen: duizelig zijn door een te lage bloeddruk, klachten van de maag en darmen, hoofdpijn en een verstopte neus. De meeste bijwerkingen verdwijnen als uw lichaam gewend is aan dit medicijn. Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent.