Geneesmiddelen die directe leverschade kunnen veroorzaken in de vorm van acute necrose zijn paracetamol, acetylsalicylzuur, nicotinamide (vitamine B3), amiodaron, en verschillende oncolytica.
Er is geen specifiek medicijn dat de lever doet ontvetten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen die wellicht in de toekomst ingezet kunnen worden in de behandeling van leververvetting en bij het voorkomen van complicaties.
Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik. Mogelijke oorzaken zijn onder meer: vaak veel alcohol drinken, suikerziekte en overgewicht.
Sommige medicijnen veroorzaken vooral leverontsteking (hepatitis). Andere geven meer galstuwing, cholestase. Er zijn er ook die een combinatie geven (cholestatische hepatitis). Verder zijn er medicijnen die andere leveraandoeningen imiteren, zoals steatose of steatohepatitis of scleroserende cholangitis.
Onze lever is het grootste orgaan in het lichaam. De lever heeft de belangrijke taak om bloed te filteren voordat het ander organen bereikt. Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Een dieet bij een vervette lever houdt in dat je vetten en zout zoveel mogelijk vermijdt. Eet geen gefrituurde producten, weinig kaas en geen zuivelproducten.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Veel mensen hebben een vervette lever en veel mensen hebben vitamine D tekort. Onderzoek heeft laten zien dat er een verband is tussen een vitamine D tekort en leververvetting.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Gember- en citroenthee en zuivering van lever
Beide ingrediënten bevatten vitamine C en antioxidanten die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en de stofwisseling van het lichaam verbeteren. Beide drankjes zijn nuttig bij het verwijderen van toxines uit de lever.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Ook een handje noten kan bijdragen aan een gezonde werking van de lever. Zo bevatten amandelen bijvoorbeeld veel vitamine E, een voedingstof die bescherming biedt tegen leververvetting. Daarnaast zijn walnoten rijk aan arginine. Deze stof helpt je lever met het ontgiften.
Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften. De meeste mensen die 's ochtends citroensap drinken wanneer ze opstaan, helpen zo hun lever om de afvalstoffen van die nacht beter af te voeren.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Tip 2: lever ontgiften met appelsap
Appels zijn namelijk rijk aan vezels en appelzuur. Die combinatie helpt galblaasstenen te verzachten en verschillende infecties te voorkomen. Extra fijn is dat je met een simpel glas sap de lever helpt ontgiften op een natuurlijke manier. Zonder supplementen of andere toevoegingen.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Leverafwijkingen die kunnen ontstaan echografisch is de leververvetting vaak te zien en natuurlijk bij een leverbiopsie. Door het alcoholgebruik te stoppen verdwijnt de steatose snel. De levercellen hoeven er geen blijvende schade van te ondervinden.