U start met een SSRI, venlafaxine of buspiron. Na het aanbevolen aantal weken wordt geëvalueerd wat het effect is. Voor een SSRI en buspiron geldt dat als u het medicijn 6 weken op de aanbevolen dosering gebruikt hebt, bepaald kan worden of het medicijn voldoende werkt.
Duloxetine, pregabaline, venlafaxine en escitalopram zijn de best onderzochte, effectieve en goed verdraagbare medicijnen voor de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. Dat is de conclusie uit een recente meta-analyse in de Lancet.
De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen: leren minder te piekeren en zorgen te maken (cognitieve therapie), het aanleren van ontspanning (relaxatietraining), oefenen in angstwekkende situaties (exposure in vivo) en stoppen met vermijdingsgedrag (responspreventie). Om effect te bereiken moet u veel oefenen.
GAS gaat meestal niet vanzelf over, maar door een behandeling worden je klachten veel minder erg. De behandeling bestaat uit medicijnen, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van beide. Na de diagnose beslis je samen met je huisarts wat de beste behandeling voor je is.
SSRI`s verbeteren de stemmingen en verminderen de angst. Hierdoor vermindert de kans op een paniekaanval. Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens.
Kalmeringsmiddelen (zoals diazepam, lorazepam) helpen tegen angst en stress. Gebruik ze maximaal 2 weken. U raakt er snel verslaafd aan. Ze werken niet tegen de oorzaak van de onrust of angst.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
De volgende dingen kunnen een aanleiding zijn voor het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis: Overbezorgdheid van ouders lijkt een rol te spelen. Negatieve gebeurtenissen tijdens de kinderjaren. Ingrijpende of stressvolle gebeurtenissen in je leven, zoals een sterfgeval, ontslag of een lichamelijke ziekte.
Als je een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) hebt, ben je overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen.Je piekert over dingen die je zouden kunnen gebeuren, zonder dat daar direct een aanleiding voor is.
Gegeneraliseerde angststoornis symptomen (piekerstoornis)
Denk hierbij aan onderwerpen die met jezelf te maken hebben of anderen om wie je veel geeft, zoals gezondheid, het hebben van een fijne plek om te wonen, geldzaken, verlies van werk/slechte schoolprestaties, een mogelijke echtscheiding (van jouw ouders).
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
De gegeneraliseerde angststoornis komt bij ongeveer 2,5 % van de bevolking voor. Het komt tweemaal zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. De klachten ontstaan gemiddeld op een leeftijd van 20 jaar, maar kunnen op jongere of op oudere leeftijd ontstaan. De stoornis komt vaker bij ouderen dan bij jongeren voor.
Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen.
De specifieke fobie komt het vaakst voor, gevolgd door sociale fobie, de gegeneraliseerde angststoornis en de paniekstoornis. Angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Angststoornissen komen het meest voor tussen 25 en 44 jaar en in deze periode ontstaan ook de meeste angststoornissen.
De gegeneraliseerde angststoornis komt bij ongeveer 2,5 % van de bevolking voor. Het komt tweemaal zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. De klachten ontstaan gemiddeld op een leeftijd van 20 jaar, maar kunnen op jongere of op oudere leeftijd ontstaan. De stoornis komt vaker bij ouderen dan bij jongeren voor.
Angstklachten zijn klachten waarbij angstgevoelens en begeleidende lichamelijke klachten een rol spelen. Het verschil met een angststoornis is de ernst van de symptomen. De overgang van 'angstklachten' naar een 'angststoornis' heeft geen exact afkappunt. Pathologische angst komt bij veel psychische aandoeningen voor.
Bij een angststoornis heb je regelmatig last van extreme angst, terwijl er niet echt gevaar dreigt. De angstklachten tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. 29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Er zijn geen resultaten gevonden.
Sertraline vermindert vooral de angstgevoelens zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen. Het is belangrijk om het medicijn minstens een jaar te blijven gebruiken. U voorkomt hiermee dat de klachten terugkomen. Het kan één tot drie maanden duren voordat u het effect van sertraline merkt.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Omdat diazepam sneller en langer werkt, kun je concluderen dat diazepam sterker is dan oxazepam. Daarnaast wordt diazepam ook voorgeschreven als anti-epilepsiemiddel en bij paniekstoornissen.