Niet-gemeenschappelijk en afsluitbaar geeft aan dat iedere woning een eigen afzonderlijke bergruimte moet hebben die met een deur afsluitbaar is.
In het huidige Bouwbesluit (na 1 april 2012) is de verplichting tot het leveren en plaatsen van een berging weer opgenomen. Hier zijn enkele voorwaarden opgenomen waaraan een vrijstaande berging minimaal aan moet voldoen.
Het minimale oppervlakte van een buitenberging is 5 m². Hierbij geldt een minimale breedte van 1,8 meter met een minimale hoogte van 2,3 meter. Per woning moet er een eigen afsluitbare afzonderlijke ruimte zijn. De deur die entree biedt aan de berging mag zowel naar binnen als naar buiten openen.
In de bergingen is sprake van een functiegebied, de bergruimten zijn functieruimten. De bergruimte is niet bedoeld voor het verblijven van personen, maar in de bergruimte ligt wel een voor personen bestemde vloer.
3. Een bergruimte als bedoeld in dit artikel is vanaf de openbare weg rechtstreeks bereikbaar via het aansluitende terrein of een gemeenschappelijke verkeersruimte.
Als u bouwt of verbouwt met of zonder vergunning, moet u zich altijd houden aan de voorschriften in het Bouwbesluit 2012. Bij het Bouwbesluit 2012 hoort de Regeling Bouwbesluit 2012. Hierin staan onder meer voorschriften over de CE-markering en de aansluiting van gas, elektriciteit, noodstroom en water.
Alle opdrachtgevers in de bouw krijgen bij (ver)bouwen te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Besluit omgevingsrecht. De gemeente controleert of opdrachtgevers zich aan deze wetten en regels houden.
Volgens het Bouwbesluit 2012 is een verblijfsruimte een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Andere soorten ruimten zijn bijvoorbeeld: toiletruimte, badruimte, technische ruimte, verkeersruimte en buitenruimte.
Een hal na de voordeur is volgens het Bouwbesluit niet verplicht. Maar het is een logisch gevolg van andere woningbouwregels dat Nederlandse huizen een hal hebben.
een verblijfsruimte (te laag, te klein, te donker) maar waar soms wel een nuttig gebruik van kan worden gemaakt. Wanneer, bv. bij een schuin dak, de vrije hoogte minder dan 2,60 m is dan mag deze vloeroppervlakte niet benoemd worden als verblijfsgebied en zal daarom vaak onbenoemde ruimte heten.
Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied. Van belang voor een bijgebouw is: de plek op het perceel.
Een bouwwerk moet altijd voldoen aan de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012. Ook als je bouwt of verbouwt met of zonder vergunning. Maar ook als je een bestaand pand hebt. Dit heeft de Raad van State op 27 juli 2016 (ECLI:NL:RVS:2016:2100) nogmaals bevestigd.
Een berging kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn. Maar om er een wasmachine, droogkast en een paar rekken in kwijt te kunnen heb je in ieder geval zo'n 5 tot 7 m² nodig.
De gemiddelde prijs per m2 voor het aanbouwen van een schuur of garage is € 930.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen inpandige en uitpandige opslagvoorzieningen. Inpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke in een ander bouwwerk zijn gelegen. Uitpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke niet in een ander bouwwerk zijn gelegen.
Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie met ten minste een verblijfsruimte, Bijvoorbeeld een slaapkamer. Een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte telt niet mee voor het verblijfsgebied.
Mocht de voorkant van jouw woning direct grenzen aan de openbare weg, dan is een naar binnen draaiend voordeur verplicht. Een voordeur mag niet over de openbare weg opendraaien.
Met een verblijfsgebied bedoelt het Bbl een gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen. Met een verblijfsruimte bedoelt het Bbl een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Een verblijfsgebied bestaat uit 1 of meer ruimten waarin personen verblijven.
Bouwbesluit en Bouwverordening
Het is verboden te bouwen indien een gebouw niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en aan de eisen van de gemeentelijke Bouwverordening. Ook het bouwen in afwijking van de bouw-vergunning is niet toegestaan (dit was voor 1 april ook al zo).
Als een ruimte of verblijfsgebied bij maar 1 gebruiksfunctie hoort (en dus niet meerdere), is zo'n ruimte of verblijfsgebied niet-gemeenschappelijk. Denk aan een slaapkamer bij een woonfunctie.
Op de bouwplaats is het dragen van een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en schone werkkleding verplicht. Als de werkomstandigheden hierom vragen is het verplicht om aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen die horen bij de situatie.
Dit stelsel regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2023 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Op 1 januari 2023 is artikel 1.36, lid 2 van het Bouwbesluit 2012 al in werking getreden.
Op 1 januari 2003 werd het Bouwbesluit 2003 van kracht, een vernieuwde versie van het Bouwbesluit uit 1992.