Een gezonde brutomarge voor vaste producten ligt tussen de 70% en 75%.Voor dranken geldt ongeveer 85%. Door ook deze marge in de gaten te houden en te optimaliseren, begrijp je beter welke gerechten of drankjes op je menu het meest bijdragen aan de winstgevendheid van je restaurant.
Het totaal van de brutowinstmarges voor vaste en vloeistoffen geeft de totale marge op verbruikte ingrediënten/goederen. Voor een winstgevend horecabedrijf moet de brutowinstmarge op vaste stoffen gemiddeld tussen de 70% en 75% liggen.Voor vloeistoffen moet dit gemiddeld 85% zijn.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
Ongeveer een derde, namelijk 30,5% van de omzet wordt gebruikt voor de inkoop. Dit cijfer ligt dus hoger dan bij hotels. Maar de loonkosten liggen gemiddeld lager. Die bedragen bij restaurants namelijk 27% van de omzet.
Terwijl de gemiddelde brutowinstmarge in alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2022 45,81% bedroeg, was dat slechts 18,98% in de levensmiddelen- en drankensector. Evenzo bedroeg de gemiddelde EBITDA-marge 19,69% in hetzelfde tijdsbestek, maar slechts 11,13% in de sector voeding en dranken.
Veel ondernemers zeggen dat ze streven naar 5 tot 10% marge van de omzet.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent.
Een goede omzet per uur is ten minste €500 per uur, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de openingstijden, piekmomenten, service en promotie van uw restaurant.
Wat voor kengetallen zijn er voor de horeca? Je hebt met verschillende kosten te maken als horecaondernemer. Er zijn kengetallen voor je directe kosten, de huur van je pand/opslag, je personeelskosten, de kostprijs van je producten (food & beverage) en voor je winstgevendheid.
Horecaondernemer salaris
Het gemiddelde salaris van een Horecaondernemer in Nederland ligt tussen de € 2.500 en € 3.700 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Horecaondernemer kan tot € 4.000 verdienen.
Ondernemingen met lage marges hebben doorgaans hoge bedrijfskosten of verkopen producten met lage prijzen. 10% wordt als een gezonde marge gezien. Dit geeft aan dat een onderneming haar kosten effectief beheert en een behoorlijke winst genereert. 20% is een hoge marge.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst.
Restaurants blijven een van de meest winstgevende sectoren binnen de horeca. Er zijn verschillende soorten restaurants, waaronder fine dining, fastfood, casual dining, en meer. Het succes van een restaurant hangt vaak af van het concept, de kwaliteit van het eten, de locatie en de marketingstrategie.
Voor de (hoge) inkoopprijs van 25 euro per kilo zijn er uitstekende koffies te krijgen. Bij 100 tot 120 koppen uit een kilo betekent dat een kostprijs van 21 tot 25 cent per kopje. Voor een ondernemer die kiest voor een goedkope koffie van 10 euro per kilo, ligt de kostprijs tussen de 8 en 10 cent.
70% winstmarge
Een redelijke manier om voor de meeste producten tot die prijs te komen, maar bij duurdere producten kan het voor veel frictie zorgen.
Cafetaria's en snackbars zitten daar niet heel ver onder. Ze doen gemiddeld 3.500 euro. Gespecialiseerde koffiezaken zitten daar zo'n 200 euro per jaar boven. Fastfoodrestaurants draaien circa 5.000 euro per vierkante meter.
Op locaties waar veel mensen komen, bijvoorbeeld in het centrum van een grote stad is de huur hoger. Want er is meer vraag naar deze locaties, dan wanneer je in een dorpje komt waar er weinig mensen zijn. In de meeste gevallen ligt de huur in de horeca rond de 8 tot 10% van de omzet.
Een gezonde brutomarge voor vaste producten ligt tussen de 70% en 75%.Voor dranken geldt ongeveer 85%. Door ook deze marge in de gaten te houden en te optimaliseren, begrijp je beter welke gerechten of drankjes op je menu het meest bijdragen aan de winstgevendheid van je restaurant.
De restaurantindustrie kent doorgaans hogere omloopsnelheden vergeleken met andere sectoren. Hoewel het varieert per locatie en restauranttype, is een goede maatstaf voor omloopsnelheden in de restaurantindustrie ongeveer 75% per jaar .
Loetje heeft hoogste gemiddelde omzet
Website Food Inspiration becijferde recent ook welke restaurantketen de hoogste gemiddelde omzet per vestiging weet te realiseren. Daarbij scoort biefstukrestaurant Loetje duidelijk het hoogst, met een gemiddelde omzet van € 4,3 miljoen per jaar.
Wat houdt KPI in? Een Key Performance Indicator (Kritieke Prestatie Indicator) is een meetbare waarde die laat zien hoe een organisatie of bedrijf presteert als het gaat om specifieke doelstellingen, zoals het gemiddelde kamertarief.
De gemiddelde winstmarge van restaurants varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en grootte van het restaurant en het type restaurant. Volgens de Amerikaanse National Restaurant Association varieert de gemiddelde winstmarge tussen 3 en 5%.