- Laat de aardappels goed uitstomen na het koken. Dit zorgt ervoor dat de stamppot niet te nat wordt. - Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree.
U kunt vervolgens een beetje boter toevoegen en beginnen met stampen. Als de aardappelen erg droog blijven is het verstandig om een beetje melk toe te voegen. Het allerbest is als u deze melk vooraf al even heeft verwarmd. Warme melk zorgt ervoor dat de boter maximaal wordt opgenomen.
Het kookvocht van de aardappelen is hét ingrediënt dat jouw stamppot smeuïg maakt, zonder dat het direct een ongezonde maaltijd wordt. Het kookvocht maakt de puree lekker zacht en zorgt voor wat extra smaak. Hierdoor heb je geen klontje boter of melk meer nodig, wat weer wat calorieën scheelt.
Melk wordt gebruikt om beslag slapper te maken, soms is dat omdat het, zoals bij pannenkoeken, de hele bodem moet bedekken. Als je een ei extra bij het beslag doet om het vloeibaarder te maken kom je tijdens het bakken bedrogen uit. Een ei stolt namelijk bij verhitting, melk doet dat niet, het blijft vloeibaar.
Tover je gepureerde aardappelen om tot puree
Je puree is nog niet klaar als je de aardappelen hebt fijngemaakt. Om 'm lekker smeuïg te maken, voeg je melk toe. Verwarm de melk voor: dat mengt makkelijker én je aardappelen koelen niet af.
Laat je aardappelpuree sudderen in melk, niet in water ! Aardappelen zijn net als pasta, in die zin dat ze zetmeel in hun kookvocht laten lekken. In het geval van pasta, wil je wat van dat vocht bewaren om de saus een weelderige glans te geven en het aan de noedels te binden.
Er komt bijvoorbeeld te veel vocht uit de groenten of aardappelen of je bent uitgeschoten met het toevoegen van de melk. Wat nu? Voeg wat MAGGI aardappelpuree toe aan je stamppot.Het poeder neemt het vocht uit de stamppot op.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Knolselder verkleurt dus snel. Citroensap biedt soelaas tijdens het schillen, maar ook tijdens het koken willen we die mooie witte kleur behouden. Daarom voeg je in het kookwater doorgaans melk toe. Zorg dat de groente net onder staat in een mengsel van 50% water en 50% melk.
Sofie: "Mijn grootmoeder verving altijd een deel van de melk in het beslag door bier of spuitwater. Dat zorgt voor luchtige pannenkoeken. Gebruik dan wel geen mixer om het beslag te maken, maar een ouderwetse klopper – anders help je die luchtbelletjes naar de vaantjes. Ook de eiwitten opkloppen kan helpen.
U kunt dan voorzichtig wat van het vocht weggieten en nog wat (warme) melk en een klont boter toevoegen. Ook het toevoegen van zure room of crème fraîche zijn mogelijkheden. Dit voorkomt dat het gerecht smaak verliest of juist droog wordt. Boter zorgt er ook voor dat het geheel minder snel aankoekt.
Doe het klontje boter bij de aardappels en stampen maar. Tijdens het stampen doe je er telkens een scheutje melk bij tot het smeuïg is. Je kunt de stamppot beter iets aan de droge kant houden want de boerenkool heeft ook altijd nog aanhangend kookvocht. Maak het op smaak met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
Vervang de melk
Als je aardappelpuree voor de stamppot maakt, gebruiken de meeste mensen vaak ook een beetje melk. Maar vervang de melk eens door een scheut koffiemelk of zelfs (kook)room om 'm nog romiger te maken.
Warme melk als slaapmutsje
Een natuurlijke boost door middel van de tryptofaan in melk kan dus geen kwaad. Daarnaast zit er in melk ook melatonine, een hormoon dat je lichaam slaperig maakt.
Kun je van vastkokende aardappelen dan geen stamppot maken? Jawel, je krijgt alleen een stevigere, vastere puree. Let op dat je vastkokende aardappelen goed gaarkookt voor je er puree van maakt. Doe de gaartest: prik met een mes in het midden van een aardappel en til het mes op.
Knolselderij koken is een hartstikke goed idee. Deze groente is namelijk rijk aan belangrijke voedingsvezels én aan vitamine C, vitamine K en het mineraal kalium. Daardoor draagt deze groente niet alleen bij aan een gezonde stoelgang en sterke weerstand, maar ook aan een goede bloeddruk.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Melk zit in het recept voor verschillende redenen: het geeft de saus een extra rijke smaak en zou het helpen om het vlees malser te maken. Ook balanceert de melk de zuurtegraad van de tomaten en de wijn en geeft het ook nog een gelaagdheid aan de saus.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Stamppot kan te nat worden doordat je bijvoorbeeld bent uitgeschoten met de melk, of dat er teveel vocht uit de groenten komt. De simpelste oplossing is dus aardappelpuree mix toe te voegen en klaar is kees.
- Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree. Wil jij een lichtere variant stamppot? Dan kun je de boter en melk vervangen door kookvocht om je stamppot extra smeuïg te maken. - Voeg eens grofgehakte noten toe aan je stamppot, voor een extra lekkere bite.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.