Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.
De grote glimworm
Diersoorten waarbij licht een cruciale rol speelt in hun levenscyclus zijn zeer vatbaar voor onnatuurlijke lichtsignalen. In Vlaanderen leven twee nacht-actieve kevers die communiceren met lichtsignalen: de glimwormen en de vuurvliegen.
De chimpansee is het meest verwant aan de mens. Met tal van gezichtsuitdrukkingen, houdingen en uitroepen kan hij zich verstaanbaar maken aan ons. Van alle dieren hoort hij bij de groep die daartoe het beste in staat is.
Honden of katten onderling, begrijpen elkaars bedoeling uitstekend. Ze communiceren door middel van lichaamstaal. Mensen met katten, honden of paarden kunnnen ook leren de woordenloze taal van hun dier beter te begrijpen.
Honden communiceren onderling hoofdzakelijk via geur, bijvoorbeeld door aan elkaars kont te ruiken. Daarnaast spelen ook lichaamstaal, aanraking en gehoor een rol. Een poot opheffen, langs de lippen likken en een kleine staartbeweging: het zijn allemaal manieren om te communiceren.
Hoe communiceren vogels nog? Vogels praten ook met hun gedrag, bijvoorbeeld om belagers of soortgenoten weg te houden. Denk maar aan ganzen die een alarmhouding aannemen (kop omhoog, hals smal en lang). Of een fuut die zich groot maakt, door de veren op te zetten, wanneer een belager te dicht bij het nest komt.
Sepioteuthis sepioidea – Van kleur veranderen
Dat is niet alleen heel handig wanneer je je wilt verstoppen voor een roofdier, maar ook als communicatiemiddel. De inktvissen kunnen hun lichaam verschillende gekleurde patronen geven, waarbij ieder patroon weer een andere betekenis heeft.
De slang ruikt in stereo dus hij kan makkelijk bepalen of de geur van links of rechts komt. Als hij dan heeft geroken waar zijn prooi zit, dan gaat hij er direct op af. Hoe dichterbij hij komt, hoe sneller die tong naar binnen en buiten gaat.
Luchtvaartcommunicatie is aan strenge regels gebonden en maakt gebruik van geprotocolleerde communicatie. Dat zijn vast korte zinnetjes, die door de piloten of de verkeersleiders worden uitgesproken en door de andere partij letterlijk herhaald, zodat alle betrokkenen weten waar zij het over hebben.
Tip 2 om te leren praten met dieren
Als het betrekking heeft tot een persoon, situatie of iets dergelijks, en jij bent een beelddenker. Visualiseer deze persoon of situatie dan ook. Zo maak je wat jij uitzendt helder en duidelijk. Wees je er nu van bewust dat dieren over het algemeen sneller zijn in deze communicatie.
Stembanden. Papegaaien hebben geen stembanden, maar maken geluiden doormiddel van een orgaan dat voorin de luchtpijp zit: de syrinx. Doordat dit orgaan trillingen veroorzaakt, kunnen de vogels op deze manier verschillende (harde en zachte) geluiden tegelijkertijd maken, waardoor ze woorden kunnen zeggen.
Bij dierentaal gaat het om alle middelen die een dier gebruikt om iets mee te delen aan de wereld om hem heen. Dan hebben we het niet alleen over geluiden, maar ook over gebaren, mimiek, kleuren en ook geuren. Hoe ontwikkeld die taal is, hangt van diverse factoren af.
Geuren. (Chemische communicatie) Ook geuren worden in de dierenwereld veel gebruikt, bijvoorbeeld bij de zoogdieren. Deze maken vaak gebruik van geurvlaggen om het territorium af te bakenen. Dit gebeurt meestal door urine of geurstoffen uit klieren op objecten aan te brengen.
Zeedieren communiceren met soortgenoten door middel van geluid. Ook melden ze dreigingen door geluid te maken, gebruiken ze geluid bij het vinden van eten en het ritueel van paren. Door al het geluid gemaakt door mensen wordt dat dus verstoord.
Hoe communiceren tijgers? Deze katachtigen communiceren met gebrul. Hiermee laten ze weten dat het hun territorium is. Het is een krachtig geluid dat tot wel kilometers ver te horen is.
Niet alleen partners, maar ook soortgenoten wisselen berichten uit. Dat is vooral te zien bij sociaal levende dieren, zoals papegaaien, apen, dolfijnen, mieren en bijen. Hoewel apen niet praten, gebruiken ze wel klanken die staan voor een bepaald begrip.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.
Wat hij en al die andere hondenliefhebbers altijd al wisten, werd nu definitief door de wetenschap erkend: honden verstaan hun baasje niet alleen opperbest, maar doen dat ook nog precies zoals mensen het doen. 'Hond begrijpt woord voor woord wat het baasje te zeggen heeft,'
De meest voorkomende reden waarom dieren communiceren hebben betrekking tot het competitieve. Dit kan gaan om voeding, rivaliteit tussen twee individuen, voedselgeluiden die andere dieren van dezelfde soort aantrekken.
De stermol zoekt wormen in totale duisternis, de hamerhaai vangt elke spierbeweging op de zeebodem op en de narwal voelt weersveranderingen aankomen. De zintuigen van sommige dieren overtreffen die van mensen veruit. En vooral zeedieren hebben ronduit superzintuigen.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.