Een medische term voor een trillend ooglid is faciale myokymie. Trillende oogleden worden meestal veroorzaakt door vermoeidheid, stress, vermoeide ogen, allergieën, het gebruik van alcohol of cafeïne en droge ogen. Ook een tekort aan bepaalde vitamines kan spiertrekkingen rond het oog veroorzaken.
Tips bij een trillend ooglid
Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
Een trillend ooglid is eigenlijk geen aandoening, het is iets wat komt en gaat en waar veel mensen last van kunnen krijgen. Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig.
Over het algemeen wordt een trillend ooglid veroorzaakt door vermoeidheid, stress of een combinatie daarvan. Verder zijn droge ogen een oorzaak van trilling in het ooglid. Vermoeidheid en verdroging van de ogen kan bijvoorbeeld optreden na lang tv kijken, achter de computer zitten of lezen.
Uw ooglid kan gaan trillen als de spieren in uw ooglid snel achter elkaar aanspannen en ontspannen. Daardoor kunt u veel met uw oog gaan knipperen en wordt het oog uitgedroogd en geïrriteerd. Dit trillen kan enkele minuten duren maar ook dagen. Het kan geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Oorzaken van trillende ogen (nystagmus)
Aangeboren trillende ogen: in de hersenen gaat er iets fout bij het aansturen van de ogen. Trillende ogen door aangeboren slechtziendheid: bijvoorbeeld bij staar, glasvochttroebelingen, netvliesafwijkingen of albinisme.
In het kort
De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger. Veel tranen kan ook komen door bijvoorbeeld rook, een ontsteking, een vuiltje of allergie.
Mensen met spastische oogleden knipperen of knijpen hun ogen dicht zonder dat ze dat willen. De spieren in de oogleden verkrampen. Dit is niet alleen lastig maar het kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij fietsen en autorijden.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Een dokter zal er weinig aan kunnen doen, maar je kan wel zelf de oorzaak van dit irritante kwaaltje proberen weghalen. "Vermoeidheid, stress of te veel alcohol maakt het sympathetische zenuwstelstel overactief. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onwillekeurige bewegingen, zoals trillende oogleden.
Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
Behandeling van branderige ogen
Antihistaminica (in geval van een allergie). Antihistaminica voorkomen dat histamine (een lichaamseigen stof) vrijkomt en onderdrukken zo een allergische reactie. Oogdruppels (in geval van droge ogen). Oogdruppels bevochtigen het oog en bieden zo verlichting van de klachten.
Als u lichtflitsen ziet, zijn ze meestal wit of helderblauw. Het is alsof een lamp knippert of een soort bliksem.
Het vuiltje zit op het zwarte rondje of gekleurde deel van je oog. Het lukt niet om een vuiltje op je oogwit weg te halen. Je oog doet pijn, je ziet slechter of je kunt niet tegen licht.
De klachten kan je verminderen door iedere avond de oogleden te reinigen met een lauwwarm wattenstaafje. Vuiltjes in de ogen kunnen verwijderd worden door flink met je ogen te knipperen en je ogen rond te draaien zodat het vuiltje uit je oog verdwijnt.
Oorzaken van traanogen
Bij verkoudheid, huilen of bijvoorbeeld in de wind lopen zijn tranende ogen heel normaal. Traanogen kunnen ook komen door een verstopping of ontsteking in de traanwegen. Of door afwijkingen op een andere plek in het oog.
Tranende ogen komen vaak voor wanneer je last hebt van een verkoudheid, een allergie of wanneer je hooikoorts hebt. Ook kunnen factoren als stof, rook, wind, droge ruimtes of zonlicht ervoor zorgen dat je ogen continu blijven tranen.
Mensen met trillende ogen hebben vaak slecht zicht, zowel op afstand als dichtbij. Ze kunnen moeilijk diepte zien. Trillende ogenkomt niet vaak voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft er last van.
Nystagmus is het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen, zonder dat u dit zelf stuurt. De aandoening staat ook wel bekend als wiebelogen of trillende ogen. Patiënten met nystagmus hebben een slecht zicht en zien weinig diepte.
Bij droge ogen kunt u 1 of meer van deze dingen merken: een branderig, moe, stekend of drukkend gevoel. jeuk in uw ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Bepaalde algemene maatregelen zoals het vermijden van stress, stoppen met roken en het nemen van voldoende rust kunnen de klachten al doen verminderen, en hebben een gunstige invloed op het beven.
Er zijn verschillende factoren waardoor je tijdelijk meer last kunt krijgen van een tremor.Zoals stress, angst, moeheid, stoppen met alcohol en het gebruik van cafeïne. Vaak hoeft een tremor dan ook niet te worden behandeld: het helpt namelijk al om deze dingen aan te pakken.
Deze tremoren hebben hun eigen kenmerken en zijn vaak gerelateerd aan bepaalde medicijnen. Rusttremor kan onderdeel zijn van parkinsonisme, een frequente bijwerking van antipsychotica. Houdingstremor komt voor bij antidepressiva, stemmingsstabilisatoren en andere middelen. Intentietremor kan duiden op intoxicatie.