De trappers van je fiets maak je heel eenvoudig los met behulp van steeksleutel 15. Alleen past in sommige gevallen sleutel 15 niet. Dat komt dan doordat de ruimte tussen de zogeheten crank en de trapper zelf te smal is. Je hebt dan een speciale pedaalsleutel nodig (die je simpel online kunt kopen).
Drie maten dekken alles wat je nodig hebt: T-10, T-25 en T-30. Heb je een carbon fiets, dan is een momentsleutel onmisbaar. Met zo'n sleutel draai je de boutjes van je zadelpen, stuurpen of stuur nooit te strak aan - met alle risico's van dien!
Deze Trivio momentsleutel set is beste momentsleutel voor vrijwel iedere klus. De Trivio Momentsleutel set 2-14NM 1/4” + Bitset is uit gehard kwaliteitsstaal vervaardigd en voorzien van een ergonomisch handvat voor extra grip. Dankzij deze eigenschappen kun je kracht optimaal op het gereedschap overbrengen.
Crank gereedschappen
Met crank gereedschap, zoals een cranktrekker of cranksleutel, kun je de cranks, trapassen en bottom brackets van je fiets onderhouden (en vervangen als het moet).
Om de trapas te smeren zal de crank gedemonteerd moeten worden. Dit is het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal. Een trapas moet om de 10.000 km grondig gereinigd en gesmeerd worden.
Zadel afstellen
Het zadel staat op de goede hoogte als uw knie licht gebogen is, als de trapper beneden staat en u met beide voeten bij de grond kunt. Met sleutel 13 draait u de moer onder het zadel los en dan kunt u het zadel verstellen.
Wat heb je nodig? Voor steekassen heb je een inbussleutel (12mm, 15mm) nodig. Voor snelspanners alleen je handen.
1 Trivio gereedschapskoffer Starter: beste keuze
Deze Trivio Starter gereedschapskoffer is betaalbaar, bevat alle fiets tools die je nodig hebt als fiets sleutelaar en is daarmee de beste fiets gereedschapskoffer. Je hebt een behoorlijk uitgebreide set met 18 stuks fiets gereedschap.
Grotere sleutels hebben zodoende een hoger Nm bereik dan kleine sleutels. Grote sleutels zijn minder nauwkeurig wanneer je werkt met minder Nm. Wanneer je dus werkt met weinig Nm dan is het raadzaam om te werken met een kleiner formaat Nm. Het verschilt per klus welk type momentsleutel je nodig zal hebben.
Kalibratie van een momentsleutel vindt plaats door vergelijking van de ingestelde waarde of gemeten waarde en belasting van een referentie momentopnemer, in een draaibeweging. Op het moment van klikken of aflezing van de gewenste waarde wordt de werkelijk waarde gemeten met de momentopnemer.
Veel gebruikte spaak/nippel-maten zijn 13 (voor achterwielen bij gewone fietsen) 14 (voor sprtieve fietsen en voorwielen bij gewone fietsen) en 15 (voor racefietsen). Over het algemeen zijn spaaknippels van vernikkeld messing.
Vaak hoef je je kettingblad pas na ongeveer vijf fietskettingen te vervangen, maar dat hangt uiteraard wel af van welk merk de bladen zijn en van de (weers)omstandigheden. Je kunt ook regelmatig checken of je kettingbladen aan vervanging toe zijn.
De huidige standaard Steekas
Achterwielen werden voorzien van een steekas met een lengte van 142mm en voorwielen met een steekas van 12mm doorsnede.
Het wiel is met snelspanners of met gewone moeren aan het frame bevestigd. De bevestiging met snelspanners heeft het voordeel dat het wiel makkelijk uit te nemen is. Deze bevestiging wordt dan ook gebruikt in combinatie met velgremmen en derailleurversnellingen.
Een klein beetje montagevet zorgt er bij mij voor dat ze altijd probleemloos weer losdraaien.
Zitbotbreedte rond de 11 tot 13 centimeter
De vorm is belangrijk voor de manier waarop jij op je fiets zit. Fietsers die veel met de heupen bewegen hebben baat bij een zadel met een ronde achterkant. Fietsers die het bovenlichaam weinig bewegen hebben meer baat bij een plat zadel.
Omdat ieder persoon anders gebouwd is, is ook niet ieder zadel voor iedereen geschikt. De één fietst namelijk liever met een breed zadel, de ander met een zadel met een uitsparing of een zadel met een verhoging. Welk fietszadel het beste bij jou past, lees je in onze fietszadel keuzehulp.
Meet de breedte van je zitbotjes
Hoe breed jouw zadel moet zijn, wordt bepaald door de breedte van je zitbotjes. Door deze op te meten weet je precies welke maat zadel je het beste kunt kopen. Het meten van de breedte van je zitbotjes is gemakkelijk. De betere fietsenwinkel heeft er handige tools voor.
Overigens is 17000km voor een trapas niet abnormaal. Levensduur kan erg wisselend zijn. Volgens Santos bestaan er geen betere lagers, althans niet voor een betaalbare prijs. Mijn Santos traplager gaf na 12000km de geest.
Gouden vet is rijk aan koper en dient hoofdzakelijk voor de montage van titaniumstukken (zadelpen, trapas, ...). Roze vet wordt gebruikt voor de montage van onderdelen uit koolstofvezel (carbon).
Vet bestaat uit een matrix van meestal een metaalzeep met olie. Vet is verkrijgbaar in diverse diktes, maar NLGI 2 is voor fietsen het meest gebruikelijke.