De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Je kunt met de groene walnoot verschrikkelijk veel lekkere recepten maken. Zie hiervoor onderstaande recepten. Overal te vinden, in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen etc. Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.
Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur. Als je de walnoten schudt en het binnenste deel (in de schaal) schudt mee, dan zijn ze voldoende gedroogd.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Walnotenboom kopen vanaf €59,95 - Bomenbezorgd.
Waar kun je walnoten vinden? Walnoten vind je onder de walnotenboom. Soms kun je zo'n boom aantreffen bij boerderijen, in parken en landgoederen. Heb je de luxe om een grote tuin tot je beschikking te hebben, dan is er misschien plaats om een walnotenboom te zetten.
Noten zijn valfruit en plukken heeft geen zin wat u beschadigd de boom. Bovendien rijpen onrijp geplukte noten niet na. Wacht tot de rijpe walnoten vanzelf vallen dan kun je ze makkelijk oprapen. Van half september tot eind oktober raap je wekelijks de gevallen noten op ivm. de kans op schimmel aantasting.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Houdbaarheid Walnoten
Een plastic bakje is geen goede bewaarplek omdat hier vocht in kan blijven staan. Dan kunnen de walnootschalen gaan rotten. Op deze manier kun je walnoten in schaal nog 12 maanden bewaren. Gekraakte walnoten, dus uit de schaal, kun je afgedekt nog 6 maanden in de koelkast bewaren.
Als eerste vuistregel geldt dat de gemiddelde commercieel gekweekte walnootboom elk jaar 1270 mm neerslag nodig heeft. Als tweede vuistregel geldt dat walnootbomen in de zomer (juni, juli en augustus) meer dan 50% van de jaarlijkse watervoorziening nodig hebben.
Snoei maximaal 33% van de takken van de notenboom af
Begrijpelijk, maar wees gerust, u kunt zeker 33% van de takken afknippen, maar niet meer dan dat. In tegenstelling tot andere bomen mag u ook de dikke takken afsnoeien. Het is altijd verstandig om ergens een zijtak te laten zitten aan een gesnoeide tak.
Walnoot (Juglans regia)
Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.
Wat zijn Natte Walnoten? Natte walnoten zijn vers gevallen walnoten. De walnoten komen direct van de boom en zijn daarom nog nat. Ze zijn niet keihard zoals gedroogde walnoten en kunnen gemakkelijker uit de dop worden gehaald.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Verwijderen kun je doen door met een klein zakmes rond de bolster te snijden en het af te pellen, of je kunt ze op de weg laten liggen en eroverheen rijden met je auto! Het is vaak net zo gemakkelijk om ze onder je voet te rollen tot de bolster openbreekt, ze op te pakken en de bolster eraf te pellen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Hazelnoten invriezen
Alle noten kraken, dus uit de schaal halen. Eventueel de noten hakken, maar heel kun je de noten ook invriezen. In diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een label met daarop de naam en de invriesdatum.