Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Bovendien heeft kipfilet minder vet en kan het droog (taai of rubberachtig) worden als het te lang wordt gekookt . Zonder vocht worden de eiwitvezels in de kip elastisch. Bij elke maaltijd zit een set instructies om u te helpen de maaltijden te koken.
Dé gouden tip. Wat ook kan helpen om je kip malser te maken, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip.
Laat de kipfilet na het bakken rusten.
Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Bedek de kipfilet met folie om het vocht vast te houden en laat het minstens vijf minuten rusten . De rusttijd zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden, waardoor het later makkelijker is om te snijden. Wat je krijgt zijn perfect gegaarde stukken zonder dat er droge stukken te zien zijn.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Langzaam en op lage temperatuur garen, zoals braden, stoven of roken, is het meest effectief als u mals en sappig kipvlees wilt maken.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Wat kun je doen met houtachtige kipfilets? Hoewel ze niet zulke geweldige filets opleveren, zijn houtachtige kipfilets niet helemaal waardeloos. Probeer ze malser te maken door ze te marineren of te pekelen met yoghurt of karnemelk , want daar zitten enzymen in die het vlees minder taai maken.
Baking soda voor een malse kipfilet
Je zorgt ermee voor heerlijk fluffy pancakes en luchtige cakes, je maakt er aangekoekte pannen mee schoon maar je kunt het ook gebruiken om kipfilet heerlijk zacht te maken. De stoffen die van nature in baking soda aanwezig zijn, breken de vezels in het vlees af.
Als je eenmaal ziet hoe mals je kip wordt door hem alleen maar te stomen, wil je hem nooit meer op een andere manier bereiden. Ten eerste heb je drumsticks nodig. Dit vlees is het malst als het gestoomd is , en het is een magerder stuk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er veel vet uitsmelt terwijl je het kookt.
"Het is basisvleeswetenschap die toepasbaar is op alle soorten vee." Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan taai kippenvlees is de leeftijd van de vogel op het moment van slachten , zei Knight. "Naarmate de [vogel] ouder wordt, worden de spiervezels taaier," zei hij.
Fout #4: De borsten niet tot een gelijkmatige dikte uitkloppen . Als je meer dan één kipfilet kookt, is het handig om ervoor te zorgen dat de borsten allemaal even dik zijn. Als dat niet zo is, zul je waarschijnlijk moeite hebben om ze allemaal op de juiste interne temperatuur (165° F) te krijgen zonder er een paar uit te drogen.
Pekel: Door de kip te pekelen in een oplossing van water en zout wordt de natuurlijke smaak van de kip versterkt en wordt ervoor gezorgd dat het vlees voldoende vocht heeft om mals te blijven tijdens het koken. Deze stap zorgt ervoor dat uw gebraden kipfilets niet droog of taai worden.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Een manier om je hele kip mals uit de oven te krijgen, is door de kip regelmatig te bedruipen. De kip gaat voor 1,5 uur de oven in en elk half uur leg je een klontje boter op de kip, laat dit smelten en bedruip de kip met de sappen uit de ovenschaal. Zo krijg je de lekkerste, malse hele kip uit de oven.
Marineer uw kipfilets en -tenders
Een stevige marinade. Kipfilets en tenders zijn in dit opzicht niet anders; een marinade helpt ze mals, sappig en sappig te houden. Gelukkig zijn er veel smaakprofielen om uit te kiezen met een marinade.
Je kunt niet teruggaan en de kip opnieuw maken, maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om het te repareren. Je moet meer vloeistof en vet toevoegen om de kip malser en lekkerder te maken. Mijn favoriete manier om rubberachtige kip te bewaren en te serveren is door hem te versnipperen en er een soort vloeistof en vet aan toe te voegen.
Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn.
Breng het water aan de kook op hoog vuur en verlaag dan het vuur om de kip zachtjes te laten koken. Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben.
De beste manier om een kipfilet te koken zodat deze sappig en mals is en niet droog, is door deze te koken in een waterbad in een vacuümzak . De temperatuur van het waterbad moet tussen de 150-160F zijn. De kip moet in een hete pan worden dichtgeschroeid voor niet meer dan 2 minuten per kant voor kleur en textuur.
Velveting is een eenvoudig proces waarbij baking soda of een mengsel van eiwitten, maizena en olie wordt gebruikt om goedkope stukken biefstuk, kip en ander vlees te marineren en malser te maken voordat ze worden gekookt. Velveting vlees maakt vezels zachter om de taaiheid te verminderen en de sappigheid te verbeteren voor maximale smaak en malsheid.
Pekel of marineer uw kip : Dit kan helpen om vocht vast te houden en smaak toe te voegen aan de kip. Het kan ook het vlees malser maken en sappiger maken. Kook op de juiste temperatuur: Hoge hitte kan ervoor zorgen dat eiwitten vastlopen en vocht verdrijven. Langzaam en langzaam koken kan helpen om sappigheid te behouden.