Peren kunnen in de periode van eind augustus tot begin oktober geplukt worden. Rassen die bedoeld zijn als stoofperen kunnen beter nog iets langer aan de tak blijven. En op zijn vroegst half september geoogst worden, tot midden oktober.
Wat is de beste periode voor stoofpeertjes
Vanaf half september worden ze geoogst. Ook rondom kerst en januari zijn er nog steeds volop stoofperen beschikbaar. Ruwweg kun je dus zeggen dat stoofperen vanaf half september tot begin februari op z'n best zijn.
Druk dan het vruchtvlees vlak naast het steeltje zacht in.Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp.
Je weet dat een peer rijp is wanneer het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil een beetje meegeeft.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Peren kunnen in de periode van eind augustus tot begin oktober geplukt worden. Rassen die bedoeld zijn als stoofperen kunnen beter nog iets langer aan de tak blijven. En op zijn vroegst half september geoogst worden, tot midden oktober.
Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden.Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.Ruikt de peer lekker zoet?Dan is hij rijp!
Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Peren rijpen van binnenuit, dus je kunt hun rijpheid niet beoordelen door naar de schil te kijken. Om te testen of een peer rijp is, oefen je zachte druk uit bij het uiteinde van de steel.Als de peer licht meegeeft, is hij waarschijnlijk klaar om gegeten te worden . Peren zijn een van de weinige vruchten die niet succesvol rijpen aan de boom.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Er zijn wel enkele peren die zowel als stoofpeer- als als handpeer geschikt zijn. Het is dan, hoe gek het ook klinkt, beter om de peer wat onrijp te plukken. Onrijp zijn ze namelijk beter geschikt voor het stoven, en geheel rijp beter als 'handpeer' om direct op te eten.
Om de peertjes die mooie rode kleur te geven wordt vaak rode wijn of bessensap toegevoegd.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Aanbiedingen voor gieser wildeman peren 1,19 euro per kg.
Het is een goed idee om deze aanwijzingen ook te volgen, want peren zijn geen fruit dat je moet eten voordat ze helemaal rijp zijn . Ze smaken niet alleen niet zo lekker, maar bevatten ook niet de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en ze kunnen zelfs je maag van streek maken.
Vezels voor gezonde darmen
Peren bevatten de nodige hoeveelheid vezels. Het is dan ook een prima manier om de hoeveelheid vezels die je eet te verhogen. De inname van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Indirect helpt het eten van peren constipatie voorkomen.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Door in te vriezen kunt u het hele jaar door genieten van uw favoriete perensoorten. Hier hebben we twee manieren beschreven om peren in te vriezen: Was, schil en ontpit eerst elke peer . Zorg ervoor dat de peren die u gebruikt rijp zijn, maar niet overrijp.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Seizoensfruit januari
Zo is januari dé maand om volop te genieten van appels en peren, van friszuur tot lekker zoet. Eet ze zo uit het vuistje of ga ermee aan de slag in de keuken. Maak er bijvoorbeeld een appeltaart, perenchutney of appelschotel mee.
Welke peren gebruik je voor stoofperen? Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken.