Chardonnay en kaas Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.
Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
Knapperige lichte chardonnays doen het goed met milde, halfzachte kazen . Matig op eiken gerijpte chardonnays kunnen de boterachtige kwaliteit van romige kazen of alpine-stijl variëteiten aannemen. Zwaar op eiken gerijpte chardonnays passen het beste bij de grote smaken van cheddar, washed-rind of parmesan cheese.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn. Het belangrijkste is om te experimenteren en combinaties te vinden die jij lekker vindt.
Lichte, frisse wijnen: voorbeelden van lichte en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Bij deze lichte wijnen passen ook lichte snacks. Voorbeelden zijn crackers, olijven of hummus.
Andere geweldige snacks die bij witte wijn passen zijn onder andere ongerijpte Chardonnay en pretzels, aardappelchips en mousserende witte wijn, en Chardonnay en pinda's . Deze tips voor het combineren van witte wijn zouden u geweldige ideeën moeten geven voor uw volgende maaltijd.
Garnalendip . Kip- of Caesarsalade. Romige groentesoepen. Schelpdieren (garnalen, kreeft, krab, sint-jakobsschelpen, oesters, mosselen, kokkels)
Strak bij strak
Denk hierbij aan zoute gerechten, maar ook aan zilte en zure gerechten. Oesters, gerechten met geitenkaas en frisse salades kun je over het algemeen goed serveren met een witte wijn met hoge zuurgraad, zoals champagne, sauvignon blanc, chablis en droge riesling.
Spaghetti Carbonara
Carbonara is een van de beste gerechten voor pasta en wijn. De romige en verrukkelijke Carbonara saus combineert heerlijk met een medium-bodied witte wijn zoals een Viognier of een Chardonnay.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Witte wijn is bijna de perfecte match voor kaas – en past over het algemeen beter dan rode wijn . De frisheid van de witte wijn, de geparfumeerde tonen en de combinatie van zoetheid en zuurheid passen bij veel kazen. Het is echter belangrijk om de juiste wijn te combineren met de juiste kaas.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Smaak van Chardonnay
In koelere landen hebben de wijnen de smaak van groene appel. In landen met een mild klimaat krijgt de wijn de smaak van Meloen. In warme landen smaakt de wijn naar exotische vruchten zoals ananas, banaan en mango.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Droge witte wijn past goed bij gerechten met groenten zoals salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten.Maar ook bij stevige vis en kip.
Een klassieker om te serveren bij chardonnay is fish & chips.
Meng in een glas Chardonnay, 3 eetlepels komkommersiroop en sap van één limoen . Pro-tip: voeg bevroren plakjes limoen of komkommer toe om het koel te houden.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken.Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Shortbread Biscuits : De boterachtige rijkdom van shortbread past bij de romige tonen van Chardonnay. Witte chocolade: De romige zoetheid van witte chocolade past goed bij dessertwijnen of een Moscato. Citroenkoekjes: Deze passen goed bij fruitige, zure witte wijnen zoals een Riesling, wat een pittig, verfrissend contrast toevoegt.
Witte wijnen zijn doorgaans erg licht en complimenteren zeevruchten, aangezien zeevruchten een lichtere bron van proteïne zijn, vergeleken met voedsel zoals rood vlees. Ze variëren in smaakprofielen en zuurgraad, maar over het algemeen passen witte wijnen het beste bij het mariene voedselweb .
Combineer rode wijn met rood vlees en witte wijn met wit vlees
Een van de bekendste principes bij het combineren van eten en wijn is om rode wijn te combineren met rood vlees en witte wijn met wit vlees. De tannines in rode wijn kunnen interacteren met de eiwitten in vlees, waardoor de smaken worden versterkt en een aangename smaaksensatie ontstaat.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.