Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar.
De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data. Ook handig om te weten: Regioindeling voor de schoolvakantie.
De eerste schooldag van schooljaar 2021-2022 is op maandag 30 augustus 2021. Echter alle opleidingen hebben verschillende startdata.
Een heel schooljaar duurt 10 maanden en valt in de periode van augustus tot juni. Een semester van een schooljaar is een half schooljaar en duurt dus 5 maanden. Een semester van een schooljaar is korter dan een semester van een heel jaar, omdat de zomervakantie niet mee telt.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie.
Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar. Een leerling mag in de regel niet meer dan 1 jaar blijven zitten in dezelfde klas.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Leerkrachten zouden vaker kleinere toetsen moeten geven, zo onthoud je de dingen beter. Blijven zitten demotiveert en helpt leerlingen niet. Blijven zitten voor maar 1 vak is al helemaal belachelijk! Toetsen moeten ook gaan over relevante leerstof en hoeven niet te bulken van de instinkers.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Zit u op school of studeert u? Dan bent u zeer waarschijnlijk vrij op Goede Vrijdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Goede Vrijdag.
De Krokusvakantie vindt standaard plaats in de week van Aswoensdag in februari of maart.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) let er op dat scholen voldoende uren onderwijs geven.
Maar waarom begint dat schooljaar na de zomer? De reden die daarvoor meestal wordt gegeven is de oogsttijd. De lange zomervakantie zou zijn ontstaan zodat boerenkinderen in de drukste periode, als er geoogst werd, konden meehelpen op het land. Het schooljaar begon als het werk op het land was afgelopen.
Deze zomerse vakantie duurt echter 6 weken, waarbij deze 6 weken altijd in de maanden juli en augustus vallen.
Officieel begint het schooljaar voor het mbo op 1 augustus. De eerste schooldag is meestal later in augustus, of in september. Sommige opleidingen starten ook op andere momenten, bijvoorbeeld op 1 februari.
De laatste week van 2022, week 52, begint op 26 december en eindigt op 31 december. Het komt niet vaak voor dat een jaar precies eindigt op 31 december en dat week 1 van het volgende jaar (in dit geval dus 2021) begint op 1 januari. 2022 is geen schrikkeljaar en heeft gewoon 52 weken.
Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Sinds 2013 geldt dit voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. In de praktijk blijkt wel dat leerlingen van het voortgezet onderwijs toch een paar dagen eerder klaar zijn, dan de kinderen van het basisonderwijs.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.