Glas kunt u gemakkelijk lijmen met een secondelijm, maar gebruik altijd een speciale secondelijm voor glas, zoals de Super Glue3 Glass lijm van Loctite. Glaslijmen zijn speciaal ontworpen om te hechten aan de eigenschappen van glas. Glaslijm zet bijvoorbeeld niet uit of krimpt niet en hecht op gladde oppervlakten.
Glas lijmen gebeurt met UV lijm met UV licht. De UV lijm bevat een foto-initiator waardoor blootstelling aan UV licht het hardingsproces aanzet. De verbindingen die hiermee ontstaan zijn zo sterk, dat het meer voor de hand ligt dat het glas breekt, dan dat de verbinding loslaat.
Voor het lijmen van glas heeft u een supersterke snel drogende secondelijm nodig.
Als je glas op metaal zoals ijzer gaat lijmen, of juist metaal op glas, heb je kort gezegd twee keuzes: beglazingskit of High Tack kit. Dikwijls wordt ook secondelijm aangeraden, maar wanneer je wilt dat het glas of metaal écht goed vast blijft zitten, is dit geen geschikte lijmsoort.
Je kunt de beste glaslijm, waaronder die van het respectabele merk Loctite, onder andere bij de Action, Gamma, Hornbach en Karwei kopen.
Hete lijmpistolen zijn bijzonder geschikt voor huishoudelijk gebruik en zijn daarom ideaal voor materialen als hout, glas, leer, plastic, karton, aluminium, kiezel stof en turf.
tesa Hobbylijm is onmisbaar voor uiteenlopende toepassingen thuis, op kantoor en in de werkplaats. Het is een ideale hobbylijm voor papier, karton, hout en leer. Het is tevens perfect om allerlei materialen aan elkaar te plakken zoals leer, stof, aardewerk, glas, hard schuim en vele soorten kunststof.
Als je Alupanel / Dibond® wilt verlijmen, kun je het beste High Tack Premium H980 montagekit van Bostik gebruiken. Deze lijm geschikt voor de verlijming van Alupanel / Dibond® op alle ondergronden.
Secondelijm is vooral een goede optie voor kleine reparaties, zoals het lijmen van een losse schroefkop of het repareren van een gescheurd metalen object. De secondelijm die Tackmasters aanbiedt is de superglue secondelijm.
Bison Alleslijm: Deze lijm is erg handig voor het lijmen van diverse materialen in en om het huis. Je kan er diverse kunststoffen en plastic mee lijmen. Daarnaast is de lijm ook geschikt voor materialen als piepschuim, tempex, leer, hout, glas, en keramiek. Gewoon een hele handige lijm om thuis op voorraad te hebben.
Secondelijmen kunt u gebruiken op de meeste gangbare materialen, maar gebruik het liever niet op katoen, wol of producten die normaal gesproken in de magnetron, oven of vaatwasser worden gedaan.
Hard en sterk plastic met een hoge dichtheid zoals plastic voor emmers, kratten of containers, zijn gemaakt van de kunststoffen polyethyleen en polypropyleen. Normale witte of doorzichtige lijmen reageren niet goed op deze oppervlakten en geven dan ook nooit het gewenste effect.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
Tip: Houd een glasplaat nooit losjes vast, maar klem hem stevig in je gehandschoende handen. Plak de glasband (verkrijgbaar bij de glashandel) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Leg in de sponning, dicht bij de hoeken, twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan.
Dubbelzijdige high-performance klevende tapes zijn ook ideaal voor het verlijmen van transparante materialen zoals glas op geverfd hout, zowel binnen als buiten. Deze omvatten de VHB-klevende tapes op acrylaatbasis 4905, 4910, 4915, 4918 van 3M.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall. Daarnaast zijn er ook budget opties verkrijgbaar, namelijk alleslijm van de Hema of Action.
Als u op zoek bent naar een supersterke lijm, de sterkste lijm ter wereld, kijk dan niet verder. Voor zeer sterke lijmverbindingen en voor gebruik op diverse materialen raden wij K+S vielzweck-kleber Magnumbond aan.
In principe kunnen alle soorten secondelijm overweg met uiteenlopende materialen. Als het nou gaat om het lijmen van metaal of andere materialen zoals hout, kunststof, steen , glas, aardewerk, porselein, rubber etc.
Dus waar let je op als je keramiek of porselein wilt lijmen met secondelijm? De juiste porselein en keramieklijm is multifunctioneel en kan porselein en keramiek plakken aan verschillende oppervlakten zoals hout, leer, verschillende soorten kunststoffen, glas, spiegels, metalen en meer.
Metaallijm heeft een zeer hoog hechtingsvermogen en zal van vloeistof naar vaste stof veranderen als de componenten met elkaar verbonden zijn. Sterker nog: na uitharding van de metaallijm is dit zo hard als staal.
Kies de juiste lijm en lijmkam
Gebruik dan een 2-componentenlijm en -voeg, zoals 703 lijm- en voegepoxy. Die kun je ook prima voor buitenruimten toepassen. Wordt het glasmozaïek in een droge ruimte toegepast, dan kun je zowel een pastategellijm als een poedertegellijm gebruiken.
Hierbij is het belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van zuurvrije lijm, zoals Mirrorfix.
Epoxylijm is een tweecomponentenlijm die vloeibaar wordt aangebracht en dan stolt tot een harde, plasticachtige substantie. Dit maakt het perfect voor het lijmen van een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder hout, metaal, keramiek en kunststoffen.
Watervaste lijm wordt ook wel waterdicht of waterwerend genoemd. Het bestaat doorgaans uit polyurethaan, epoxy of cyanoacrylaat. Bijna alle watervaste lijmen in ons assortiment bestaan uit gemodificeerd polyurethaan.