Maximaal 40 graden
Het is belangrijk om jouw dekbedovertrek van satijn niet warmer dan op 40 graden te wassen. Je voorkomt daarmee dat de stof zal krimpen, iets waar je anders veel risico op loopt.
Was satijn op 40 graden in de wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel bij het wassen van satijn. Als je satijn in de droger doet, zorgt dit voor het mooiste resultaat. Droog het op een lage temperatuur met een kort programma.
Katoen-satijn is bovendien makkelijk wasbaar, het mag in de droger en het is kreukvrij. De stof katoen-satijn wordt door zijn natuurlijke eigenschappen niet broeierig.
Kies een kreukherstellend wasprogramma op 40°C. Let op dat u niet meer dan 2½ à 3 kg in uw wasmachine stopt. In de praktijk betekent dat twee éénpersoonsovertrekken of één tweepersoons dan wel lits-jumeaux overtrek met bijbehorende slopen. Let u er wel op dat u donkere kleuren apart wast.
Gebruik een handstomer om hardnekkige kreukels te verwijderen. Als er na het drogen nog een paar kreukels in de stof zitten, kun je een handstomer gebruiken om ze eruit te halen. Schakel de stomer in en beweeg hem heen en weer over de kreukels om ze te verwijderen. Laat de stof dan weer drogen op een hanger.
Gebruik geen alkaline-houdend wasmiddel bij het wassen van zijde. De zijdevezel wordt hierdoor aangetast. Een goed wasmiddel is van het merk Ecover voor zijde (en wol).
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Zo kun je zijde wassen in de wasmachine: Gebruik een wasnetje ter bescherming. Vul de trommel, voeg het wasmiddel voor de fijne was toe en kies het programma voor de fijne was. Haal je kleding uit de machine als de was gedaan is en gebruik een handdoek om overgebleven vocht op te nemen.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Satijn biedt een unieke zintuiglijke ervaring – het voelt glad en koud aan, wat op warme dagen voor een hoog thermisch comfort zorgt. Daarom wordt het zo graag gebruikt voor zomerbeddegoed en nachtkleding. Beddengoed met een koel aanvoelende stof is perfect voor warme zomernachten.
Stoffen die behandeld zijn met middelen als stijfsel kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Sommige stoffen die alleen chemisch gereinigd mogen worden, zoals rayon, zullen krimpen wanneer je ze nat met de hand of in de wasmachine wast. De meeste kledingstukken krimpen alleen bij de eerste wasbeurt.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Mooie jurkjes kunnen beschadigd raken als de hitte van het strijk ijzer ze direct raakt. Stop daarom altijd iets tussen het strijkijzer en het kleding stuk. Gerbuik ook nooit de hogere standjes op het strijkijzer; ga altijd voor de zo laag mogelijke temperatuur.
Wij adviseren je om nieuwe dekbedovertrekken en hoeslakens altijd eerst te wassen voor gebruik. Zo weet je zeker dat je heerlijk frisse en schone nieuwe overtrekken en hoeslakens hebt. Daarbij neemt nieuw beddengoed, wat nog niet gewassen is, ook minder goed vocht op.
Maak de vetvlek nat met wasbenzine. Was daarna het kledingstuk op normale temperatuur. Wasbenzine kunt u goed gebruiken om oude vetvlekken te verwijderen uit kleding. Laat een beetje melk even in de kleding trekken en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Wanneer je de zijde wilt laten opdrogen is een plaats met schaduw gewenst, zodat de zon de kleur van de stof niet kan aantasten. Plaats het zijden kledingstuk op een horizontale ondergrond en laat het drogen. Een nog beter resultaat krijg je door het zijden kledingstuk in een handdoek te wikkelen na het wassen.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.