Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Een cv-leiding naar een radiator heeft vaak een diameter van 15 mm in staal of 16 x 2mm in kunststof. De diameter verloopt altijd van groot naar klein. Grotere maten komen eigenlijk alleen voor in bedrijfspanden of zeer grote woningen. Koperen buis kan ook worden gebruikt, maar is duurder en niet noodzakelijk.
De standaard maten in een normaal woonhuis zijn 12, 15 en 22 mm. Leidingen van 28 en 35 mm komen eigenlijk alleen voor in ruime woningen of bedrijfspanden. Het vermogen wat per diameter getransporteerd kan worden, staat in de onderstaande tabel. Uiteraard dient het leidingverloop altijd van groot naar klein te zijn.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Een gemiddelde cv-ketel sluit je aan met een buis van 22mm (koperen buis) of 26mm (meerlagenbuis). Een gemiddeld gasfornuis of gaskachel sluit je aan met een buis van 15mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Let er op dat de leiding niet te lang wordt, dan kan je het beste een grotere leiding gebruiken.
Is de afstand tussen de gasmeter en de cv-ketel groter, zoals bijvoorbeeld 16 meter, dan zal je voor diezelfde cv-ketel een gasbuis nodig hebben met een diameter van 25mm. Daarnaast moet je ook rekening houden met het type buis.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
CV-fittingen zijn verzinkte, stalen knelfittingen en alleen te gebruiken bij een CV-buis. Het verschil met de messing knelfitting is dat deze fittingen een nylon knelring hebben. Deze ring snijdt niet in de buis en geeft hierdoor ook minder geluidsoverdracht.
Voor een warmtepomp is een hoofdleiding van minimaal 28 mm nodig en radiatorleidingen van 22 mm. Een traditionele cv-installatie heeft vaak een hoofdleiding van 22 mm, terwijl de leidingen naar de radiatoren niet dikker zijn dan 15 mm.
Voor gasleidingen in huis kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. Voor de doe-het-zelver is het echter raadzaam om roodkoperen leidingen met een diameter van 15 mm te gebruiken, aangezien u waarschijnlijk niet beschikt over gespecialiseerd gereedschap. Bij een cv-ketel is dit doorgaans 22 mm.
Voor het transporteren van verschillende stoffen in gasvorm kan gebruik worden gemaakt van zogenoemde gasleidingen. Deze leidingen zijn buizen die gemaakt zijn van een metaallegering of van een kunststof. Gasleidingen worden in Nederland door verschillende specialistische bedrijven gelegd.
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
1 t/m 4-groeps: minimale diameter 15 mm met maximaal 6 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 20 mm). 5 t/m 10-groeps: minimale diameter 22 mm met maximaal 14 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 25/26 mm)
Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen. De prijs van metaal en koper is een stuk hoger dan dat van kunststof.
Bij ieder waterleiding in de muur is het raadzaam mantel te gebruiken, maakt niet uit wat voor materiaal je gebruikt. de leidingen zullen uitzetten door temperatuur wisselingen en deze moeten dan wel kunnen uitzetten, dat kan in een mantelbuis zonder manteluis heb je kans op scheuren.