De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Op welk moment je vertelt dat de Sint niet bestaat is afhankelijk van je kind (en jouw persoonlijke voorkeuren). Aan de meeste kinderen wordt het rond een jaar of 7 á 8 verteld. Sommige kinderen zijn op jongere leeftijd al kritische denkers en pikken links en rechts van alles op waardoor ze vragen kunnen gaan stellen.
Er is geen vaste leeftijdsgrens voor wanneer kinderen de waarheid moeten weten. De meeste kinderen ontdekken vanzelf dat Sinterklaas niet echt is.
Kinderen willen graag geloven, maar voelen dat er iets niet klopt en gaan vragen stellen." Het is volgens de opvoedcoach belangrijk om kinderen de kans te geven zelf invulling te geven aan hun vragen. "Ouders willen graag antwoorden en oplossingen geven, maar het is juist mooi om kinderen zelf dingen te laten bedenken.
Begint je kind hierdoor te twijfelen, zeg dan dat hij of zij gelijk heeft en dat het inderdaad wel een beetje gek is. Vaak zoekt je kind dan zelf naar een uitleg. Zo komt hij of zij er zelf achter dat Sinterklaas niet echt is. Als je kind twijfelt, kan je beter eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
De meeste kinderen twijfelen op een gegeven moment al wel een beetje. Daar kun je op inhaken. Praat over de twijfels en laat je kind zijn eigen conclusies trekken, of geef hem een extra zetje door de waarheid te vertellen.
De figuur van Sinterklaas is gebaseerd op de Griekse bisschop Nicolaas van Myra, die aan het eind van de derde en het begin van de vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde en bekendstond om zijn goede daden. Hij werd in 550 door de Grieks-Katholieke kerk heilig verklaard.
Je kunt bijvoorbeeld samen naar de Sinterklaas-intocht gaan kijken (pak je baby warm in) of hem een cadeautje in zijn schoentje laten vinden (wel even samen zingen, natuurlijk). Ook kun je een soort mini-pakjesavond organiseren, met een gedicht, een cadeautje en Sinterklaas-versiering.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd.
In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
In de tegenwoordige tijd schrijf je altijd een t bij de derde persoon enkelvoud: hij gelooft. Zoals het ook is: hij werkt, hij past, hij geeft etc. Dat je het voltooid deelwoord met een d schrijft, kun je controleren via de verleden tijd.
Zijn rol als kinderbeschermer houdt verband met een legende rond de 4e-eeuwse bisschop Nicolaas van Myra, de huidige stad Demre in Turkije. Hij zou drie kinderen, door een boze slager vermoord, in stukken gesneden en in een pekelvat gegooid, hebben laten verrijzen.
Een ontroerend, warm en ook grappig verhaal over de bijzondere band tussen een opa en zijn kleinkind. Rik schrijft brieven aan Sinterklaas. Hij hoeft geen cadeau, hij wil vooral weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo'n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
De stoomboot komt dan wel uit Spanje, volgens Sinterklaas' paspoort heeft hij zelf niets met de bakermat der sinaasappels te maken. In werkelijkheid werd Nikolaas Van Myra (inderdaad: hij heeft een achternaam!)
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
In Nederland kennen we Sint Nicolaas als kindervriend uit Spanje, maar Nicolaas van Myra was eigenlijk een Turkse bisschop. Hij stond bekend als een vrijgevige geestelijke, die allerlei wonderen verrichtte. Vanwege zijn goede dagen werd hij heilig verklaard.