Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is. In potjes babyvoeding worden deze groentes soms wel gebruikt, maar dan is gecontroleerd of het nitraatgehalte niet te hoog is.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Vanaf 6 maanden
Het beste kun je beginnen met groenten koken en die vervolgens pureren. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Spinazie kun je rauw eten in een salade, maar ook koken of wokken.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
De mythe dat spinazie niet verwarmd kan worden, komt voort uit het hoge nitraatgehalte van deze groente. Met nitraat zelf is niets mis, maar het kan omgezet worden in nitriet – en dat is een heel stuk giftiger. De bacteriën die deze omzetting veroorzaken, gedijen het best bij lauwwarme temperaturen.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Start het best met licht verteerbare groenten in de groentepap (groentepuree) zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Rauwe vlees- en visproducten.
In rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst kunnen bacteriën zitten waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor rauwe eieren, gerookte of rauwe vis en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
Babyspinazie bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine A, C, E en K. Spinazieblaadjes leveren verscheidene B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11). Deze bladgroente is tevens rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
nieuws Kinderen tot drie jaar moeten geen grote hoeveelheden spinazie met een hoog gehalte aan nitraat eten. Dat stelt een expertengroep van het Europese Voedselagentschap EFSA. Het Panel stelt vast dat de gehaltes aan nitraat in spinazie en sla op zich voor de meeste kinderen geen risico's vormen voor de gezondheid.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Groente. Wanneer je kindje gewend is aan geprakte erwten, wortels, broccoli of bruine bonen kan je hem ook grovere stukken groente geven. Je kan hierbij denken aan stukjes (zoete) aardappel, paprika of stronkjes broccoli. Kook deze groenten goed gaar voor je ze aan je baby geeft.
Start het best met licht verteerbare groenten in de groentepap (groentepuree) zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.