Een op de tien kinderen van 10 jaar heeft een bril, rond 30 jaar hebben al vier op de tien personen een bril of contactlenzen. Vanaf 40 jaar neemt het gebruik van visuele hulpmiddelen fors toe en rond het 55ste jaar hebben vrijwel alle Nederlanders een bril of contactlenzen.
Als uw kind niet scherp ziet, heeft het vaak een bril nodig. Uw kind kan verziend of bijziend zijn: verziend: uw kind kan ver weg scherp zien, maar dichtbij niet. bijziend: uw kind kan dichtbij scherp zien, maar ver weg niet.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Is je kind 12 jaar of ouder? Dan kan je terecht bij de opticien.
Antwoord: Kinderen tussen de 8-10 jaar kunnen door een optometrist gemeten worden. Kinderen die 10 jaar of ouder zijn, kunnen voor een oogmeting terecht bij een opticien.
Onze tips: Ga zo uitgerust en ontspannen mogelijk naar de oogmeting. Ga niet met een lege maag of wanneer u dorst hebt. Houd rekening met uw eigen bioritme en maak een afspraak met uw optometrist op een tijdstip waarop u zich fit en uitgerust voelt.
Een bril bij kinderen is niet hetzelfde als een bril bij volwassenen. Kinderogen kunnen zichzelf makkelijker aanpassen aan de afwijking dan dat volwassenen dat kunnen. Sommige kinderbrillen zijn tijdelijk, dat komt omdat kinderogen nog groeien en soms de afwijking “overgroeien”.
Wat kost een kinder bril? Een complete kinderbril vind je bij ons al vanaf 99 euro. Dit is wat de kinderbril kost inclusief de oogmeting, de glazen en het montuur.
Ouders kunnen visuele ontwikkeling stimuleren door veel oogcontact te maken, speelgoed met contrasterende kleuren te gebruiken, een mobile boven het ledikantje te hangen en te controleren of de ogen een bewegend speeltje goed kunnen volgen. Wanneer de baby zes maanden is moet er een oogonderzoek gedaan worden.
Zere ogen
Daardoor voelen de ogen vermoeid, branderig of jeukerig aan. Kinderen gaan dan al snel in hun ogen wrijven, wat de situatie alleen maar erger maakt. Let dus goed op hoe vaak jouw kind in zijn ogen wrijft. En let eens op of je rode of dikke oogleden ziet.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Beeldschermen en onze ogen
De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten.
Astigmatisme (cilinderafwijking)
Bij de geboorte zijn de ogen soms astigmatisch. Vaak neemt het astigmatisme in de loop van de eerste levensjaren af en verdwijnt geheel. In een aantal gevallen blijft het echter bestaan. Cilindrische brillenglazen kunnen dit corrigeren.
Bij de meeste mensen gaat bijziendheid gepaard met zo'n lang oog. Om je een idee te geven: een gemiddeld oog is 23 millimeter lang, een bijziend oog kan wel 30 millimeter lang zijn. Bij een oog langer dan 26 millimeter of vanaf een brilsterkte van -6.00 is er sprake van hoge myopie.
Verziend is plus (sterkte) en bijziend is min (sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plus-sterkte.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Bij verziendheid (of hypermetropie) ziet men dichtbij minder goed dan in de verte. Meestal komt dit doordat het oog te kort is, waardoor de het brandpunt van de invallende lichtstralen niet op, maar achter het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld.
Een cilinderafwijking (astigmatisme) wordt meestal gecorrigeerd met cilindrisch brillenglas, harde contactlenzen of speciale torische zachte contactlenzen. Een cilinderafwijking is ook goed te corrigeren met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. We corrigeren dan meteen ook eventuele verziendheid of bijziendheid.
Stel dat je montuur nog in goede staat is en je zicht nog perfect is, dan is de staat van je brillenglazen de laatste factor. Mensen doen gemiddeld 3,8 jaar met dezelfde bril, afhankelijk van hoe intensief de bril gedragen wordt.
Wanneer jouw kind een bril nodig heeft, ben je bij Pearle aan het juiste adres. Bij Pearle vind je een ruim assortiment aan betaalbare kinderbrillen in de leukste kleuren en van de beste merken.
De kosten van brillenglazen
Na de oogtest vertelt je opticien je welke brillenglazen je nodig hebt. Je vraagt je natuurlijk meteen af hoeveel deze brillenglazen kosten. Wel, bij Pearle Opticiens heb je al een complete enkelvoudige bril voor 60 euro. Voor een multifocale bril is dat 130 euro.
Wat is oogsterkte? Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt. Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je zonder moeite scherp kunt zien. Normaal ligt dit punt bij een mens rond de 30 cm van het oog.
Tips voor omgaan met tics
Blijf er rustig onder, accepteer het en ga met je kind om zoals je normaal ook doet. Meestal gaan tics na verloop van tijd vanzelf weer over. Wordt je kind zich bewust van de tics? Leg dan uit dat je kind er niets aan kan doen en dat de tics vaak vanzelf weer over gaan.