Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2-3 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. U ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat u 50 jaar wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt.
Een mammografie is bij jonge vrouwen (onder de 30 jaar) meestal niet goed te beoordelen omdat zij veel klierweefsel hebben. Onder deze leeftijd wordt dan ook vaak geen mammografie gemaakt. Jonge vrouwen krijgen meestal een MRI en/of een echografie.
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een gratis medisch onderzoek naar borstkanker. Alle vrouwen in Nederland van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging om mee te doen. U beslist zelf of u meedoet. Als u meedoet, maken we röntgenfoto's van uw borsten.
In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Ook wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, kan je huisarts je doorverwijzen voor een mammogram.
Doet een mammografie pijn? Het platdrukken van de borst tussen de 2 platen kan pijn doen. De meeste vrouwen hebben geen tot weinig pijn, maar bij sommige vrouwen is het heel pijnlijk. Heb je last van pijnlijke borsten, dan kun je voor het onderzoek 2 paracetamol innemen.
Mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis. De borstfoto's (mammogrammen) die u elke twee jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.
mammografie: röntgenfoto van je borst. echografie: echo-onderzoek van je borst en soms ook nog een echo-onderzoek van je oksel. biopsie of punctie: om weefsel of cellen uit de afwijking te halen. MRI-scan van je borsten.
Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor. Een op de negen vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken. In 75% van de gevallen zijn de vrouwen ouder dan 50 jaar, maar ook jonge vrouwen blijven niet gespaard. Bij vrouwen jonger dan 20 is borstkanker uiterst zeldzaam, maar bij twintigers kan hij wel opduiken.
U overlegt met uw arts of u uw borsten zelf gaat onderzoeken elke maand. Door zelfonderzoek leert u uw borsten beter kennen. U kunt veranderingen van uw borsten dan misschien eerder merken. Het is niet zeker of u door zelfonderzoek een kleinere kans heeft om aan borstkanker te overlijden.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten. Heel soms komt borstkanker voor bij mannen.
Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig.
De oorzaak van baarmoederhalskanker is een virus (HPV). Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker. De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker zijn tussen de 35 en 45 jaar.
Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.
Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.
Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen 'knappen', leeg geprikt worden of onbehandeld blijven.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Echoscopie is onder de 50 jaar meestal beter en ook geheel onschadelijk dit in tegenstelling tot de mammografie. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.
Na het maken van een mammogram kunnen je borsten pijnlijk of beurs aanvoelen en kunnen er blauwe plekken ontstaan op of rond je borsten. Deze gevolgen nemen meestal binnen een paar dagen af.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
De meest voorkomende soort borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Deze ontstaat in de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Meestal voelen tumoren die hierbij horen aan als een harde knobbel.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.