Je baby is toe aan zijn eerste fruithapje wanneer hij tussen de vier en zes maanden oud is. Het ene kindje is hier sneller aan toe dan het andere. Je kan beter niet voor 4 maanden beginnen met vast voedsel. Het spijsverteringskanaal van je kindje is hier dan nog niet klaar voor.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten.
Er is geen vaste hoeveelheid, maar zorg ervoor dat u niet meer dan ongeveer 120 g per dag eet. Net als groenten, kan baby al veel fruit eten. Geef de voorkeur aan seizoensgebonden en rijp fruit om de smaakpapillen van baby te verwennen.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Nee. Als je voor de 4 maanden gaat bijvoeden heb je vergrote kans op allergien en evt andere problemen. De vraag is ook waarom je dat zou willen. Laat een baby nog even baby zijn, het kan en mag de rest van zijn leven nog fruit en groente eten.
Over het algemeen houden baby's van nature van zoete smaken, waardoor fruit er vaak makkelijk ingaat. Een fruithapje van bijvoorbeeld drie eetlepels geprakte banaan, kiwi, perzik of gekookte appel per dag is al voldoende als je baby 8 maanden is.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Waarom niet
De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Kaas gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld boerenkaas. Naast verzadigd vet en zout kunnen hier ziekmakende bacteriën in zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Je kan bananen zowel prakken als in stukjes snijden. Als je kindje door de eerste fase heen is en geen gepureerd voedsel meer hoeft te eten, kun je de Chiquita bananen iets minder fijn prakken. Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine stukjes banaan aan de puree toevoegen.
De meeste baby's krijgen tussen de 4 en 6 maanden oud de eerste hapjes. Dit is dan ook de periode waarin je voor het eerst de smaak van aardbeien bij je baby kan introduceren.
Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3. Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi's aan zijn dieet toe te voegen.
Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
Geef 1 ingrediënt per keer! Je kan beginnen met bijvoorbeeld courgette, avocado, banaan, mango en peer.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Variëren is gezond, dus je kunt gerust verschillende soorten pap aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Signalen van je baby vaste voeding:
Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond. Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen. Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond. Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal.
Wanneer geef je de oefenhapjes aan je baby? Het beste kun je oefenhapjes direct na een borst- of flesvoeding geven of tussen twee voedingen in. Je kindje is dan ontspannen en wakker, maar heeft geen enorme trek meer. Een goed moment dus om iets nieuws te proeven!